Bøger

Hvordan hjælper vi bedst børn i sorg? En måde er at tale med dem om det, hvilket kan gøres på en velkendt og ”hyggelig” måde via en bog, der læses højt og tales om i trygge rammer.
Det kan være en god måde at få gang i snakken om døden og det at have mistet en, man elsker. Børn kan være meget nysgerrige, og bøgerne giver dem en mulighed for at vise os, at de ønsker at høre om døden igen og igen ved selv at hive fat i en tilgængelig bog og stille spørgsmål. Det giver børnene en kanal/mulighed for at tale om sine tanker og følelser.
Bøgerne er opdelt efter alder og står i alfabetisk orden i forhold til bogtitel. Vi hører meget gerne fra jer, hvis I oplever, at der mangler bøger inden for det, I søger, eller hvis I vil anbefale nogle bøger, som I har haft glæde af. God læselyst, håber det vil hjælpe jer til at give jeres barn et sprog.

Bøger til børn i sorg i alderen 3-9 år

Astas himmel af Anette Vinter Jensen (2011)  

Forlaget skriver: Astas himmel handler om drengen Elias og hans familie, der er på skovtur i Kongens Have i København. På turen sker der noget mystisk. Elias møder her en trold, Fantastiko Fidus Filur, der fortæller om, hvordan det er at bo i himlen. Ved troldens hjælp forenes Elias med sin afdøde søster og finder en måde, hvorpå han ved at bruge sin fantasi kan møde hende.

En smuk og rørende fortælling om livets gang og hvordan livet går videre på trods af tab og sorg. Smukt og følsomt illustreret med genkendelige tegninger fra en dansk hverdag. Forlaget Ørnen (Saxo.dk)

And, døden og tulipanen Wolf Erlbruch (2007)

"And, Døden og tulipanen" er en meget rost billedbog af den tyske billedbogskunstner, Wolf Erlbruch, som er kendt for at have illustreret "Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved". Denne fortælling handler om And, der pludselig møder Døden selv. Døden viser sig at være venlig og kærlig, og sammen hjælper And og Døden hinanden, når der er brug for det. 

Wolf Erlbruch er kendt for at tage tabubelagte emner op, som det ses i "And, Døden og tulipanen", hvor Døden som central del af fortællingen giver stof til eftertanke, både hos børnene, men også hos de voksne. Forlaget Høst & søn (Saxo.dk)

”Brødrene Løvehjerte” af Astrid Lindgren (2003); I ”Brødrene Løvehjerte” møder vi brødrene Løve.

Til fornavn hedder de Jonathan og Karl. I fortællingen om brødrene får Karl af sin storebror Jonathan fortalt historien om Nangijala. Nangijala er stedet, man kommer til, når man dør. Karl er kronisk syg og døende, og Jonathan beroliger ham ved at fortælle historier om livet efter døden. En dag bryder en ildebrand ud i deres lejlighed. Jonathan tager sin lillebror på ryggen og hopper ud af vinduet. Han dør i sit fald, og Karl sidder ensom tilbage og tænker på Nangijala. Findes det? Anbefalet til børn fra 6 år. Forlaget Gyldendal (Saxo.dk).

”Børnenes bedemand” af Ole Dalgaard (2008)

Hr. Jørgensen henter den fineste kiste, han har i værkstedet. Han har arbejdet på den hele vinteren. Den er lavet af rosentræ med sort ibenholt, som han har lagt sirligt ned i låget. Han stiller kisten på to bukke i den lille sal, lægger savsmuld og spåner i bunden og et lagen over og løfter pigen op i kisten. Hun ligger bleg og uden et smil. Så opdager han, at han slet ikke har sunget for hende. Der går en engel gennem salen. Hr. Jørgensen står helt stille, så rømmer han sig og begynder at synge. Anbefalet til børn fra 8 år. Forlaget Gyldendal (Saxo.dk).

”Coco” filmbog fra Disney Pixar (2018)

Coco er historien om drengen Miguel, der kommer fra en familie af skomagere. Miguel drømmer om at blive en berømt musiker, ligesom sit store idol, Ernesto de la Cruz. Men i hans familie er der et mystisk gammelt forbud mod musik, som er blevet håndhævet i generationer. På de dødes dag får Miguel pludselig chancen for at løse dette gamle mysterium og genforene sin familie. Sammen med hunden Dante og charlatanen Hector tager han på en utrolig rejse til de dødes rige. (Gucca.dk).

Da Martins bedstefar døde Anna Rosenbeck og Inger Thormann (2009) 

Psykologerne Anna Rosenbeck og Inger Thormann har i samarbejde med illustratoren Ursula Seeberg begået en fin og vigtigt bog for børn. En bog som ikke er bange for at bringe et af livets alvorlige temaer i øjenhøjde: døden og det at miste. Da Martins bedstefar døde er beregnet til at blive læst for eller sammen med børn fra ca. fem år til ni år, og er netop skrevet med det formål at lægge op til samtale omkring dette svære emne. Forlaget Gyldendal Akademisk (Saxo.dk).

Den hvide engel  Kirsten Ahlburg (2009)  

Nina er 5 år. Lige indtil i morgen, hvor hun bliver 6 år. Hun glæder sig, men det er også lidt svært, for det er første gang, hun skal holde fødselsdag uden sin mor.

Ninas mor er død, så Ninas største fødselsdagsønske er, at moren kommer tilbage til hende og faren. Derfor folder hun hænderne og beder Gud om at sende moren tilbage til dem – bare denne ene dag. Da Nina er faldet i søvn, dukker skytsenglen Rose op, og Nina får den dejligste drøm.

Det er sjældent let for os at sætte ord på tanker og følelser, når vi oplever, at en af vores nærmeste dør. Heller ikke for børn. Den hvide engel fortæller i børnehøjde om sorgen og døden, om at skulle leve videre uden en forælder og om håbet om et evigt liv. Unitas forlag (Gucca.dk)

”Den usædvanlige lillesøster” af Peter Solberg Dirksen (2015)

Christian bor med sin far, mor og sin helt almindelige lillesøster i et lille hus ved havet. Men Christian har også en ualmindelig lillesøster. Christians lillesøster Nanna er nemlig en engel. En usædvanlig, ualmindelig engel, der hverken spiller på harpe eller sidder pænt på sin sky. Hende møder Christian for første gang, da han en morgen falder og slår sit hoved mod klipperne nede ved havet. Christian bliver nødt til at forlade sin krop nede på jorden og flyve med sin lillesøster-engel op til Himlen for at høre den store engel, Onkel Michael, om han må få lov til at tage tilbage til sin almindelige familie. Men Onkel Michael har en opgave til dem, og kun hvis Christian og Nanna kan besejre den onde Drage, må Christian få lov til at tage tilbage … anbefalet til børn mellem 6-11 år. Forlaget Lindhardt og Linghof (Saxo.dk).

”Drømmehulen” af Jacob Riewes (2015)

er en børnebog om tab, afsked og savn. En bog om at finde sit gode sted midt i elendigheden. Hvad gør en lille dreng, når han står ved sin døende storebrors hospitalsseng og skal sige farvel? Han finder det rum, der går på tværs af tid og evighed. Det sted, hvor levende og døde kan være sammen. Han går ind i drømmehulen. Otto Dickmeiss’ fine og udtryksfulde streg ledsager Jacob Riewes fortælling. Anbefalet til børn fra 8 år. Forlaget Alfa (Gucca.dk).

”Du er ikke alene” af Kenneth Bøgh Andersen, Kirsten Sonne Harild, Ida-Marie Rendtorff og Merlin P. Mann (2013)

”Du Er Ikke Alene” (e-bog) er en unik samling noveller til børn i alderen 8-12 år skrevet af nogle af landets mest elskede børnebogsforfattere for at sætte fokus på børn, der lever med alvorligt syge forældre/søskende - eller som har mistet en far, mor, søster eller bror. Historierne er både rørende, eftertænksomme og humoristiske. De tager nænsomt barnelæseren ved hånden og fører ham/hende på en rejse ind i refleksioner over liv og død, håb og sorg. Hver enkelt historie stiller på sin egen blide måde væsentlige spørgsmål om vores forhold til tilværelsen og det at miste nære familiemedlemmer. Forlaget Børn, unge og sorg (Saxo.dk)

“Englebror” af Sofie R. Eriksson (2018) 

Noah er en frisk og glad dreng, men hans far og mor er bekymrede for ham. De er bange for, at Noah skal føle sig ensom. Men Noah føler sig aldrig ensom, for han har en hemmelighed. Han har en englebror. Noah kalder ham bare for Bror. Han taler lidt sjovt, men Noah forstår, hvad han siger. Sammen tager de to på fantastiske eventyr, men kan Bror også lære Noah at spille fodbold?

“Englebror” er en bog, der er beregnet til højtlæsning for børn i alderen 3-6 år. Bogen handler om kærlighed og sorgen ved at miste et barn – og samtidig er fortællingen blandet med en god portion humor og fantasi. Bogen er oprindeligt skrevet på svensk af Sofia Rutbáck Eriksson og illustreret af Maria Lindgren. Forlaget Straarup & co

Eventyret om en blomst af Jesper Boas Smith (2008)

Med ord fra ´en far til sin søn´ og flotte illustrationer berører eventyret mange af livets store aspekter, fortalt i børnehøjde… Eventyret om en blomst - en solstråle historie - er en sand og sørgmodig fortælling om at miste en man har meget nær. Men også en fortælling om at livet er smukt og fortsætter...

Den er anvendelig som indgangsvinkel, til at tale om det at miste en forælder eller en anden, der står et barn meget nær. Den kan være med til at sætte fokus på emner som berører os alle på et tidspunkt i livet. Historien er skrevet ud fra et autentiske forløb og sætter diskret fokus på modermærkekræft. Forlaget Jelling (Saxo.dk)

Fabian er vred - om børn i sorg af Line Bundgård (2016)

Fabian er vred. Måske fordi far er død. Måske fordi han har været oppe at slås. Måske på grund af noget helt tredje. Men så hjælper mor ham til at forstå; at der kan være mange forskellige følelser i kroppen; når man savner sin far …

Hvert år mister ca. 3.000 børn og unge deres mor eller far; og mange skjuler deres sorg overfor den efterladte forælder. Omgivelserne kan ofte have svært ved at håndtere og støtte børn i sorg; bl. a. pga. berøringsangst og mangel på viden om; hvordan man skal gribe det an; og hvad man skal tale med dem om. ”FABIAN ER VRED” er en lille gribende fortælling skrevet til børn; der beskriver den helt naturlige sorg og vrede; børn oplever; når de mister en nærtstående person. Sidst i bogen er der forslag til spørgsmål; som den voksne kan lade sig inspirere af for at få børnene til at sætte ord på deres følelser og tanker. Nyt Nordisk forlag (Gucca.dk)

“Farvel bedste - en historie til de mindste om at miste” af Melanie Walsh (2014)

Da jeg fik at vide, at min bedstemor var død, vidste jeg ikke rigtig, hvad det betød. Men Mor forklarede mig det, og nu ved jeg, hvordan jeg kan huske Bedste. Anbefalet til børn på 3-4 år. (Saxo.dk)

Fie på kirkegården - om børn i sorg af Line Bundgaard (2016) 

Fies far er død; og nu besøger hun ham sammen med sin mor og storebror på kirkegården. Fie synes; det er svært; når mor græder. Men så taler de om far; og alt det han var god til ...

Hvert år mister ca. 3.000 børn og unge deres mor eller far; og mange skjuler deres sorg overfor den efterladte forælder. Omgivelserne kan ofte have svært ved at håndtere og støtte børn i sorg; bl. a. pga. berøringsangst og mangel på viden om; hvordan man skal gribe det an; og hvad man skal tale med dem om. ”FIE PÅ KIRKEGÅRDEN” er en lille gribende fortælling skrevet til børn; der beskriver den helt naturlige sorg og vrede; børn oplever; når de mister en nærtstående person. Sidst i bogen er der forslag til spørgsmål; som den voksne kan lade sig inspirere af for at få børnene til at sætte ord på deres følelser og tanker. Nyt Nordisk forlag (Gucca.dk)

Fnugget af Ane Bøtker (2007) 

At miste er en del af livet - eventyrlig børnebog for 3-6 årige. Børn får også kendskab til døden, når en bedstefar eller et andet menneske, som står dem nær, dør. Her gøres det uhåndgribelige lidt mere håndgribeligt på en sød måde, hvor fortællingen også handler om håb og tro på, at man kan genfinde glæden igen efter mødet med døden. 

Bogens illustrationer er i høj grad med til at skabe glæde, hvor de farverige og skønne billeder fungerer i perfekt samspil med handlingen. Bogen er bygget op over en samtale mellem en pige og Fnugget (snefnugget). Fnugget henvender sig direkte til børn for at give dem et redskab til nemmere at få hul på en snak med voksne eller andre børn om døden, hvis man har oplevet døden på tæt hold og ikke helt ved, hvordan man skal tackle det i forhold til barnet. Forlaget Siesta (Bogreolen.dk)

Gud, Thor og oldemor af Lotte Salling (2008) 

Billedbog. Oldemor er død og på vers forestiller hendes oldebarn sig, hvordan hun hygger sig i himlen med at rydde op og herse med Gud og alle englene. Forlaget Klematis (Saxo.dk)

”Hvad er døden?” Af Pernilla Stalfelt (2000)

Er det muligt at skrive en morsom bog om døden? Det ser sådan ud - i hvert fald når man hedder Pernilla Stalfelt. Hun har en helt speciel evne til i ord og billeder at fortælle om netop dét, som mange børn går og spekulerer på. Her forklarer hun på sin helt egen måde om det svære emne døden - på en både alvorlig og humoristisk måde. Med stor respekt for de forskellige holdninger til døden kommer hun vidt omkring. Anbefalet til børn fra 5 år. Forlaget Forum (Saxo.dk).

”Hvordan man har en usynlig bror” af David Cozmo (2014)

Der er mange familier, der landet over oplever at miste et kært familiemedlem. Familierne står tilbage med en sorg, som er ubærlig og et tab, som ikke kan erstattes. Cozmo mistede sin lillebror til kræften, da han var ti år gammel. Cozmos lillebror, Sebastian, blev kun syv år gammel. "Hvordan man har en usynlig bror" er en bog, som Cozmo skrev og illustrerede efter tabet på sin lillebror. Med bogen ønsker Cozmo blandt andet at hjælpe andre familier med deres sorg. "Hvordan man har en usynlig bror" kan uden tvivl anbefales til alle, der står i samme situation som den, Cozmo har stået i. Anbefalet til børn fra 3 år. Forlaget Gilalai (Saxo.dk).

”Hvor går man hen, når man går bort” af Aage Brandt, incl. cd med højtlæsning (2016)

Børnene Tut og Tobias har mistet deres onkel, og bogen handler om de tanker, børnene gør sig omkring hans død. Hvor er han henne? Og hvad betyder det at stille træskoene? Det er vigtigt, men svært at tale om døden. ”Hvor går man hen, når man går bort?” kan ved fælles læsning eller højtlæsning være med til at sætte ord på det at miste et familiemedlem eller en ven og give stof til samtale mellem børn og voksne. Bogen er indlæst på CD af skuespiller Lone Hertz. Anbefalet til børn fra 7-8 år. Bogen med CD kan fås hos dit lokale medlem af Danske Bedemænd.

”Mindelegen” af Lise Brix Danielsen (2013)

Ingen af os ved med sikkerhed, hvad der sker med os, når vi dør. Én ting er dog sikkert: Vi, der er tilbage, skal lære at leve videre med savnet og minderne om dem, vi mister. Denne bog kan hjælpe os med at få snakken i gang. Den gør det konkret og aktivt at mindes de døde.

Mindelegen består af en højtlæsningsdel, der beskriver en leg, man kan lege for at mindes den, man savner og en aktivitetsdel, der detaljeret beskriver, hvordan man kan lave Huskekasser. Bogen henvender sig til børnefamilier, men legen og Huskekasserne, der beskrives i bogen, kan være til glæde for alle aldre. Forlaget Brix. (Saxo.dk).

”Mor er stadig en engel” af Jonas og Birte Engelhardt (2004)

Børnene Jonas på 10 år og Sofie på 5 år savner stadig deres mor et år efter hendes død, men det hjælper at tale om det hjemme, hos mormor og i skolen. Forlaget Kroghs Forlag.

”Musen Malle” af Per Holm Knudsen (1993)

En historie om musen Malle, der lever og dør i skoven. Anbefalet til børn fra 3 år. Forlaget Borgen (Saxo.dk).

“Ned i jorden, oppe i himlen” af Stine Melgaard Lassen (2016)

Når et barn mister en forælder, fører det både sorg og savn med sig, og det kan være svært at håndtere. Barnet har brug for den rette støtte, men hvordan giver man det? "Nede i jorden - oppe i himlen" er en fin lille billedbog, der hjælper den voksne om at tale om sorgen. Forlaget Sole. (Saxo.dk)

Når dinosaurer græder af Sverre Henmo (2004)

"Den nat drømte jeg om babyen. Den, som mor havde i maven. Babyen ville aldrig komme til at møde bedstefar. Den kunne selvfølgelig se billeder at ham og sådan, men den ville aldrig lære ham at kende, sådan som jeg havde gjort." Martin og bedstefar er bedste venner, men lige før Martins fødselsdag dør bedstefar. Ingen kan rigtig forklare ham, hvor han er blevet af. Måske er han sammen med alle andre, som også er døde? Dinosaurer for eksempel? Forlaget Gyldendal

”Rasmus og himlen” af Hanne Justesen (2007)

Rasmus’ bedstemor er død, og det er svært for ham at forstå. Hvad er døden? Er bedstemor forsvundet for altid? Hvor er hun henne nu? I himlen? Hvordan er der i himlen? Hvem er der, og hvordan har de døde det? Rasmus og Himlen er en oplæsningsbog for børn, og den indeholder et forord og et efterskrift til voksne om børns opfattelse af døden og deres typiske reaktioner på den. Anbefalet til børn fra 5 år. Egnet til højtlæsning. Forlaget Bogform (Saxo.dk).

”Samtale med børn om sygdom og død” af Anja og Julie Giese (e-bog)

Anja og Julie har mistet deres mor og følte sig som børn ensomme i sorgen og har derfor nu lavet et materiale, der skal hjælpe de voksne til at være bedre til at spørge ind til børnene. (Kan købes hos iBooks Amazon, pris 45 kr.). De har også lavet en app, der hedder ”Børn i sorg”, som kan købes for 45 kr. i appstore.

”Større end en drøm” af Jef Aerts og Margit Törnquist  (2015)

Større end en drøm er en smuk og opløftende historie om en dreng, som møder sin afdøde søster for første gang. I løbet af en enkelt nat bevæger de sig sammen ud på en uforglemmelig rejse, som ophæver dødens begrænsninger. De to søskende cykler gennem skove og over marker, og i løbet af natten formes en særlig forbindelse mellem søskendeparret - en forbindelse, som er større end en drøm. Anbefales fra 7 år. Forlaget Turbine (Saxo.dk).

”Tager bedste en taxa til himlen” af Line Leonhard (2018)

Bogen er historien om Lily og Frej og deres forældre, som hylder det liv, som Bedste har levet, og dermed også alle de minder, som Bedstemor har skabt for såvel børn som voksne. På den måde er bogen med til at skabe et fællesskab i familien, og samtidig åbner bogen op for nogle af de ord, som børnene hører i forbindelse med et dødsfald. På denne måde inddrager bogen nogle af de mange spørgsmål, som Lily og Frej har i hovedet, og spørgsmålene bliver besvaret på en god måde i bogen. Anbefalet til børn fra 4 år. Forlag: Egmont og Begravelses Danmark (Begravelse Danmark.dk).

”Tommys hus i himlen” af Lise Lotte Aabrink (2001)

En ganske almindelig familie rammes hårdt af skæbnen, da familiens ældste barn bliver dræbt ved en trafikulykke få dage før hans 16 års fødselsdag. Bogen beskriver på nært hold, hvordan familien og omgivelserne reagerer på den tragiske ulykke. De små søskende har fået hver deres afsnit i bogen - bogen er beregnet til højtlæsning (4-9 år) samt selvlæsning (10-16 år). Bogen er illustreret med breve, tegninger og billeder fra de 5 lange år, der gik, før familien fandt livsglæden og kærligheden igen. Forlaget Lise Lotte Aabrink (Saxo.dk).

Bøger til børn i sorg i alderen 10-18 år

“Når du siger farvel” af Cecilie H. Christensen og Sarah K. Ziethen (2019)

Bogen er skrevet til unge i sorg og kommer omkring vigtige emner som ’vrede’, ’ensomhed’, ’kærlighed’ og håb’. Når du siger farvel er skrevet med udgangspunkt i unge menneskers egne historier og de fortællinger, der er skabt omkring det tab, de har oplevet. Hvert kapitel indeholder en fortælling og små tekster til refleksion og er tænkt som en praktisk hjælp til at få taget hul på samtalen om tabet, sorgen og følelserne. Forlaget Eksistensen (Saxo.dk)

”Børn om mors og fars død” af Signe Rølmer (2003)

32 børn mellem 10 og 18 år skriver om at miste mor eller far. De står midt i sorgen og tabet, og fortvivlelsen er ofte meget stor. Hvordan former fremtiden sig mon? Kan vi overhovedet leve videre uden mor eller far - eller i et enkelt tilfælde dem begge? Børnene skriver selv - inspireret af skribenterne i bogen "Min mor døde. Min far døde", redigeret af Peter Olesen. Denne gang har 14-årige Signe Rølmer fået ideen til selv at skrive om tabet af sin egen mor og lade 31 andre skrive hver deres historie. Kroghs forlag/Kræftens bekæmpelse (Saxo.dk).

”Den blå cykel” af Hanne Brandt (2017)

Ninas bedste veninde, Marianne, er blevet dræbt i et trafikuheld. Sammen med to drenge tager Nina hævn ved at kaste sten mod alle biler, der kører forbi, og ridse dem, der holder stille med sakse og dolke. Men om aftenen, når Nina skal sove, begynder drømmen om Marianne og hendes blå cykel, der krøller helt sammen. Forlaget Lindhardt og Ringhof (Saxo.dk).

Din Store Idiot (relativt fiktion) af Carina Kamper (2019)

Alfred er 13 år, og det kører for ham. Han elsker at hænge ud med sine venner, spille fodbold, kigge lidt på piger og ellers bare slappe af og spille Fifa. En dag bliver Alfreds liv smadret totalt, da han mister sin far. Alfred forsøger at holde fast i alt det, han kender, men det smuldrer mellem hænderne på ham, og han taber sig selv og sit hoved, da han hæmningsløst flækker en af sine modstandere midt over i topkampen mod BIK. Alfreds nedtur er kun lige begyndt, men sammen med sin storesøster og sin bedste ven, Oscar, kommer Alfred langsomt tilbage til livet. Da klassens smukkeste pige pludselig viser interesse for ham, og det lykkes ham at udligne i sidste minut af årets vigtigste kamp, føles det, som om livet nok skal blive o. k. igen, selvom det aldrig bliver det samme. Politikkens forlag (Gucca.dk).

”Du er ikke alene” af Kenneth Bøgh Andersen, Kirsten Sonne Harild, Ida-Marie Rendtorff og Merlin P. Mann (2013)

”Du Er Ikke Alene” (e-bog) er en unik samling noveller til børn i alderen 8-12 år skrevet af nogle af landets mest elskede børnebogsforfattere for at sætte fokus på børn, der lever med alvorligt syge forældre/søskende - eller som har mistet en far, mor, søster eller bror. Historierne er både rørende, eftertænksomme og humoristiske. De tager nænsomt den unge læser ved hånden og fører ham/hende på en rejse ind i refleksioner over liv og død, håb og sorg. Hver enkelt historie stiller på sin egen blide måde væsentlige spørgsmål om vores forhold til tilværelsen og det at miste nære familiemedlemmer. Forlaget Børn, unge og sorg (Saxo.dk). 

”Ellens ark” af Rebecca Bach-Lauritsen (2014)

Ellen har mistet sin lillebror. Han faldt ned ad trappen. Man kan dø på langt vildere måder. Men man kan altså også dø helt hverdagsagtigt. Man dør lige meget af den grund. Ellen kom hjem fra skole og så David ligge i entréen. Hovedet var drejet mærkeligt, og der flød blod ud af øret. Det er første gang, Ellen skal forholde sig til noget så voldsomt. Davids blod flød i lige linjer mellem fliserne, men sorgen flyder ikke i lige linjer for Ellen. Sorgprocessen er hverken lineær eller logisk. I en række korte kapitler undersøger Rebecca Bach-Lauritsen sorgens særprægede logik. Hvert kapitel står ensomt, isoleret, som en spejling af Ellens tilstand. Som små doser, en lille bid af gangen - for kun sådan kan man spise en så stor størrelse, som sorg er. Forlaget Rosinante & Co. (Saxo.dk).

”Hjerte rimer på smerte” af Marianne Viermyr

"Jeg vil skrive alt det ned, som skete for lidt mere end tre år siden. Ikke fordi jeg tror, jeg nogensinde vil glemme det. Måske er det mere for at finde ud af, om det i hele taget kan skrives ned. Kan man skrive om, hvordan det er at sørge og at savne? Kan man sætte ord på døden?" Signe, som vi kender fra Signes hemmelige hår, skriver stadig dagbog. Denne gang skriver hun stærkt og gribende om dengang, hendes lillesøster Malene døde af en hjertefejl. Om sine tanker, følelser og frygt, da hun selv begyndte at få ondt i brystet. Med indimellem, når det bliver for sørgeligt, så skriver hun om Lasse. Lasse, der har givet hende et lyserødt bolsje, hvor der står "I love you". Forlaget Forum (Saxo.dk).

”Jeg savner dig” af Anni Schwartz Hansen (2001)

Forfatteren inviterer med bogen “Jeg savner dig” læseren inden for i sorggrupper, hvor unge mødes og taler om, hvordan det er at miste en far eller en mor. Bogen bygger på 89 unges personlige erfaringer, sat i perspektiv og faglig ramme af forfatteren Anni Schwartz Hansen, som i over 25 år har arbejdet med mennesker i sorg og krise og i næsten lige så mange år har arbejdet med gruppeterapi.  Forlaget Gyldendal (Saxo.dk).

”Min far er en engel” af Hanne Jørgensen (2001)

Sofies hverdag bliver helt forandret, da hendes far får kræft. Familien får op- og nedture, og hun ved aldrig, hvad den næste dag vil bringe. Sofie føler ansvar for sin mor og lillebror og tager så store hensyn til sine omgivelser, at hendes egne følelser er ved at gå i hårdknude. Men hvem kan hjælpe, når man er så ulykkelig, at det næsten ikke er til at bære? Forlag: Borgen (Saxo.dk).

”Min mor døde. Min far døde” af Peter Olesen (2000)

En bog med beretninger fra kendte og ukendte danskere om, hvad et tab af en mor eller far betød for dem. Han mistede selv sin far som 15-årig, og det har sat dybe spor. Vi 25 skribenter fortæller åbent om sorgen, frygten og det svigt, som en del af os oplevede både fra den afdøde og fra omverdenen. Og om det stærke håb, vi samtidig fik til fremtiden. Kroghs forlag/Kræftens bekæmpelse (Saxo.dk).

”Tommys hus i himlen” af Lise Lotte Aabrink (2001)

En ganske almindelig familie rammes hårdt af skæbnen, da familiens ældste barn bliver dræbt ved en trafikulykke få dage før hans 16 års fødselsdag. Bogen beskriver på nært hold, hvordan familien og omgivelserne reagerer på den tragiske ulykke. De små søskende har fået hver deres afsnit i bogen - bogen er beregnet til højtlæsning (4-9 år) samt selvlæsning (10-16 år). Bogen er illustreret med breve, tegninger og billeder fra de 5 lange år, der gik, før familien fandt livsglæden og kærligheden igen. Forlaget Lise Lotte Aabrink (Saxo.dk).

Bøger til forældre og pårørende i barnets liv

”Børns indre rum” af Ole Kåre Føli (2009)

Bogen opfordrer bl.a. til at lære børn at mærke deres følelser og reagere på dem, så de ikke sætter sig fysisk i kroppens celler. Hvis man lærer børn, hvordan deres krop hænger sammen, kan de selv sørge for, at den er rar at være i, og lærer de at lytte til kroppen, kan de undgå at overbelaste den. Det er for eksempel væsentligt at trække vejret helt ned i maven. Så kan de klare meget mere. Forlaget Borgen (Saxo.dk).

”Det første år uden” af Lene Østergaard (2008)

Det første år uden er en procesbog til for­ældre, pårørende og fagfolk, som vil hjælpe barnet eller den unge, når vedkommende oplever en nærtståendes død. Bogen retter sig til skolebørn på alle alderstrin. Den er først og fremmest skrevet til børnene, men ikke som en læse-selv-bog. Tekstuddrag læses sammen som udgangspunkt for en samtale om barnets egne oplevelser. I særlige felter kan barnet og den voksne i fællesskab gøre notater, dels som led i den aktuelle sorgbearbejdning, dels som et gemmested for minder og tanker til senere i livet. Bogen gennemgår, hvad der praktisk sker i forbindelse med et dødsfald, og den følger og understøtter tanker i tiden indtil cirka et år efter. De tre hovedafsnit er: 1. Dødsfald og begravelse, 2. Den første tid efter, 3. Savn og mærkedage. Anbefales til alle børn i skolealderen. Forlaget Alfa (Saxo.dk)

”Højtider og mærkedage med børn i sorg” af Ilona Bechsgaard

Bogen giver idéer til at handle på nye måder i sorgens rum. Højtider og mærkedage er særligt sårbare tidspunkter for børn og unge, der har oplevet tab, omvæltninger eller opbrud i familien. Derfor er denne bog skrevet som inspiration til forældre, pårørende og professionelle. I højtider og mærkedage med børn i sorg, præsenteres du for en række gode og let tilgængelige handlinger, som du - året rundt - kan ty til, så du kan følge barnet godt på vej. I bogen kan du blandt andet læse om: “Hjertet i det hele”, “Tal om den savnede”, “Planlæg uplanlagt tid” og “Til den voksne: Tag vare på dig selv”.

”Jeg vil gerne tale om min sorg” af Atle Dyregrov, Mai-Britt Guldin mf. (2017)

Bogen er en opfordring til at bryde tavsheden. Ud over at beskrive, hvad sorg er, og hvilke udtryk sorgen ofte får, præsenterer bogen viden om, hvordan institutioner som skoler og hospitaler kan opbygge et beredskab, så de ved, hvordan de kan tale med børn og unge i forbindelse med sygdom, ulykke og dødsfald. Bogen indeholder eksempler på, hvordan sådanne samtaler kan forløbe, og den giver retningslinjer for, hvornår sorgen bliver så kompliceret, at børnene og de unge har brug for egentlig terapeutisk behandling. ”Jeg vil gerne tale om min sorg” er skrevet til professionelle, der er i kontakt med sørgende børn og unge, men den kan læses af alle voksne. For en væsentlig pointe er, at vi alle kan hjælpe, hvis vi har modet til at møde barnet eller den unge i sorgen og tale med dem. (Gucca.dk).

Til minde om, af Rikke Høgsted

Er en revideret udgave af den originale mindebog, som nu er tilbage i nyt layout. Bogen er skabt til børn og unge, der gerne vil gemme på vigtige og sjove historier om en nærtstående, de har mistet. "Det gode ved mindebogen er, at nu står mindet om min mor i denne her bog, og så behøver jeg ikke have det hele inde i hovedet." (Pige på 16 år, som har mistet sin mor). ( 2013) forlaget: Høegsted og Middelboe.

”Vis mig dine tårer” af Ditte Clemen (2018)

Bogen er en personlig fortælling om at miste sin far som 9-årig. Bogen giver et indblik i, hvor livsomstyrtende en fars eller mors død opleves af et barn, og hvordan sorgen kan komme til at få afgørende betydning for den sørgendes selvbillede langt ind i voksenlivet. Det er en bog om tab og kærlighed og de barske konsekvenser, børn og unge i sorg oplever, hvis de mødes med tavshed eller færdiglavede løsninger på sorgarbejdet. Men det er også en fortælling om, hvordan vi kan leve med sorg uden at lade den skygge for livet. Gennem bogen kommer forfatteren i samtale med en psykolog, en kropsterapeut og en spirituel vejleder med bud på, hvordan vi bliver bedre til at rumme og transformere vores sorg. Med disse samtaler ønsker forfatteren at inspirere læseren til selv at åbne op for flere samtaler om sorg og tab samt afprøve nye veje i sorgarbejdet. Forlaget Byens (Gucca.dk).

En lille bog om glæden ved at miste - sorg i børnehøjde af Helle Nejsum Madsen (2018)

Hvis du selv er i sorg, hvordan kan du så hjælpe og støtte et lille menneske til at håndtere og forstå dets egen sorg. Det spørgsmål har Helle Nejsum Madsen et svar på. Hun har netop på sit eget forlag, Livets Forlag, udgivet en lille poetisk og praktisk bog om sorg i børnehøjde.

"Bogen er tænkt som en inspirationskilde til forældre, bedsteforældre, pædagoger eller andre voksne, der gerne vil hjælpe børn i deres sorgproces,"

Teoretiske bøger om sorg

Sorg hos børn af Atle Dyregrov

Her giver den anerkendte norske psykolog Atle Dyregrov praktiske råd om og retningslinjer for, hvordan man bedst drager omsorg for børn, der oplever døden blandt deres nærmeste, og kommer med eksempler på, hvordan eventuel deltagelse i ritualer omkring døden og samtale herom kan tilrettelægges. Med bogens beskrivelse af børns sorgreaktioner på forskellige alders- og udviklingstrin - også helt små børns - får man den nødvendige indsigt for at kunne yde konkret støtte.

Forlaget dansk psykologisk forlag (2017)

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu