Sange

Det kan lyde og/eller føles meget alvorligt for et barn at tale om afdøde, når man sidder face-to-face ved et bord eller i sofaen, men det føles måske knap så alvorligt, når der er sang og musik indblandet. Sange kan give børn ro og mulighed for at drømme og lege med tankerne om den afdøde som de savner. 

Der findes nogle virkelig fine børnesange, som nogle har anbefalet til for eksempel en begravelse af et barn eller som godnatsang til et barn, der er ked af det og har brug for trøst og ro.

Det giver også mening i forhold til hjerneforsker og komponist Peter Vuust fra Det jyske musikkonservatoriums forklaring om, at ”nogle af de vigtigste funktioner ved musikken er, at vi får muligheden for at komme af med nogle følelser, udtrykke nogle følelser og være sammen om nogle følelser, uden at vi behøver udtrykke det så præcist, at det bliver pinligt eller mærkeligt.” (Peter Vuust, kulturmagasinet Gejst den 17/1-18).

Musik kan nemlig hjælpe os til at udtrykke, hvad vi føler, men kan også give os en forståelse af, at vi ikke er de eneste i verden, der har det svært efter at have mistet. Det sker først og fremmest en masse aktivitet i vores hjerne, når vi hører musik og der sendes en masse signalstoffer ud i vores hjerne og videre ud i vores krop. Nogle af dem er hormoner som Oxytocin og Prolaktin, der får vores krop til at føles på en bestemt måde. Blandt andet kan hormoner give os en følelse af samhørighed, lindring af sorgen og smerten og trøste os, når vi er kede af det.

Til de større teenagere vil vi anbefale, at de også kigger på de sange vi også anbefales til voksne i sorg.

Vi håber, at sangene herunder kan hjælpe jer og jeres børn til at finde ro og trøst. Sig endelig til, hvis I kan anbefale nogle flere.

Til børn

Fenger, Søs - “Du er”

En ægte kærlighedssang....kunne være smuk at spille til en begravelse.

Sangen er skrevet og komponeret af Martin Nordborg og udgivet på Søs Fengers album Stjernenat i 2009. Lyt med her.

 

Larsen, Kim - ”Elefantens vuggevise”

Denne dejlige vuggevise kan bruges både hjemme til at skabe ro og trøst til de efterladte børn i familien, men også som et fint og rørende farvel i kirken!

Elefantens Vuggevise er oprindeligt skrevet af Harald Andreas Hartvig Lund i 1948. Der er siden lavet nye versioner, da der i andensidste linie i 2 andet vers var skrevet: “I morgen får du en niggerdreng, og ham skal du bruge som rangle.” Linien er skrevet om nogle gange for at blive mere politisk korrekt nu synges der “Kokosnød”. Lyt med her.

 

”Solen er så rød mor” Sunget af både Nabiha og Alberte Winding

"Solen er så rød, mor" handler om de  tanker, som mørket kan vække i små børn, når solen er gået ned og stjernerne tændes. Der opstår spørgsmål ved den mørke skov, den døde sol, ræven som lusker rundt udenfor, og katten der mjaver og vil ind med mere.

Sangen er super smuk og kan bruges til at snakke om døden og de svære ting, men også som en skøn sang at spille i kirken til barnets begravelse.

Teksten er skrevet af Harald Bergstedt i 1915 og melodien af Carl Nielsen omkring 1924 på samme tid som andre kendte klassikere i den danske sangskat, der alle er udgivet og sunget i mange versioner. Her synger Alberte Winding den så smukt på albummet "Åh abe", men også versionen med DR's pigekor og Nabiha, er utrolig rørende.

DR's pigekor og Nabiha: Lyt med her.

Alberte Winding: Lyt med her.

 

”Puff, den magiske drage” sunget af ”original sang”

En sød sang som kan tolkes på mange måder, men handler bestemt om savn, og de mange minder man har haft sammen. Den er sorgmodig, men kunne være fin at spille til en begravelse, hvor der er børn involveret. “Puff den magiske drage" er skrevet af Leonard Lipton og musik af Peter Yarrow. teksten er oprindelig engelsk og oversat til dansk af Per Borgsten og blev første gang indspillet i 1963. Lyt med her.

 

Seebach, Rasmus - ”Nangijala” 

Om sangen "Nangijala" udtaler Rasmus Seebach til Kristeligt dagblad (2011); "..at han syntes, det kunne være rart at lave en sang, som på en eller anden måde kunne give bare det mindste håb hos mennesker, om at vi en dag skal se hinanden igen. Også for at berolige sig selv, siger han alvorligt"

Sangen er inspireret af en lille kræftsyg pige, som han besøgte i den sidste del af hendes sygdomsforløb. Den er produceret af Seebach & Seebach og udgivet på albummet "Mer' end kærlighed" i 2011. Lyt med her.

 

Til unge

Diamond, Amy - “Another day”

Amy Linnéa Deasismont, tidligere og her kendt under scenenavnet Amy Diamond (født 15. april 1992 i Norrköping, Sverige), er en sangerinde fra Sverige. Hun udgav sin første single "What's in it for me" i starten af 2005 og opnåede stor popularitet. Her synger hun sangen "Another day", som er udgivet på albummet "This is me now" i 2005.

Sangen handler om savnet til afdøde, ensomheden men samtidig håb og troen på, at man ses igen en dag.... Lyt med her.

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu