Sorggrupper

Når man som forælder ser på sit barn i sorg, vil man gøre alt for at hjælpe, men det er ikke altid, at vi selv kan yde den bedste hjælp. For nogle børn vil det være gavnligt at komme i sorggruppe og møde ligesindede børn. 

Der findes flere forskellige muligheder for at blive en del af en sorggruppe. Herunder giver vi et overblik og links til mere information omkring sorggrupper for børn og unge i Danmark.

Hvordan foregår en sorggruppe?

Sorggrupper til børn og unge er opstået, fordi mange forældre meddeler, at de føler, at det er svært at hjælpe deres børn med at håndtere sorgen, og fordi de fleste børn og unge meddeler, at de finder stor værdi i at få hjælp af jævnaldrende. Ud fra den erfaring er mange sorggrupper designet til at normalisere børn og unges oplevelse af sorgen og hjælpe dem i deres udfordringer med at håndtere sorgen.

Sådanne sorggrupper kan tage forskellige former, de kan adressere forskellige tabsomstændigheder samt fokusere på flere forskellige aspekter af børnenes sorg. Fælles for grupperne er, at gruppestarterne fokuserer på, hvad deltagerne har til fælles i deres oplevelser, hvilket typisk adresseres via samtale og en planlagt tilgang, som skal hjælpe deltagerne til at konfrontere aspekter af deres sorg på en mild og omsorgsfuld måde.

Formålet er at give deltagerne et frirum til at tale om deres sorg, men samtidig yde hjælp til at håndtere sorgen, så barnet/den unge kan forholde sig til tabet og få en bedre mulighed for et liv uden mén som følge af tabet.

Hvorfor deltage i en sorggruppe?

Studier (Videka-Sherman 1990) har vist, at mennesker, der deltager i sorggrupper, deltager for at være sammen med andre, der deler den samme smertelige livsbegivenhed, og for at lære, hvordan andre håndterer deres sorg.

Efter et sorggruppe forløb kan de sørgende berette om, hvordan de via sorggruppen fik et frikvarter fra hverdagen og et frirum til at være sig selv, både når de havde brug for at grine eller græde. Et frirum sammen med andre sørgende, hvor man ikke partout behøver at ”tage sig sammen”, men i stedet bliver accepteret og forstået i mødet med ligesindede. Andre studier (Videka-Sherman & Lieberman 1985) rapporterer om, at deltagere af sorggrupper efterfølgende beretter, at deltagelsen har gjort dem mere frie i forhold til at udtrykke deres følelser, få mere kontrol over livet, fået mere selvtillid, er blevet gladere og føler sig mere forbundne med andre.

Sorggrupper til børn og unge

Skyggebørn driver flere forskellige samtalegrupper for børn og unge i sorg. Det koster ikke noget at være med. Børnene i vores grupper står alle i en sorgfuld livssituation og har stor glæde af hinanden. Nogle har kritisk sygdom i den nærmeste familie. Andre er selv syge eller har mistet en far, mor eller søskende. Vi arbejder med en bred definition af “sorg”, så selvom det måske ikke er sygdom eller død, der er på spil i jeres familie, så kan det sagtens være, at vi kan tilbyde hjælp alligevel. Vi opretter løbende nye grupper og har også grupper til søskende: søskendegrupper til teenageårene og søskendegrupper til cancerramte. Skyggebørns sorggrupper har ingen tidsbegrænsning, hvor sorggrupper i andre sammenhænge tit består af 8-10 mødegange.

Sorggrupper til børn og unge hos Børn, Unge og Sorg


I Børn, Unge & Sorg tilbyder der primært gruppeterapi, da mange års erfaring viser, at netop genkendelsen i andres historier og erfaringer har stor betydning for bearbejdelse af situationen. Der er dog tilfælde, hvor man vurderer, at individuel terapi er bedst. Det gælder fx mindre børn. For de fleste er det en lettelse at møde andre i samme situation som én selv. Oftest er det de samme tanker og følelser, man går med. Det betyder, at man i gruppen oplever den forståelse, man måske mangler fra venner og andre, fordi de ikke har oplevet det selv.

Alle grupper inddeles efter alder og situation, så man “’ligner” hinanden mest muligt. Grupperne ledes af én til to psykologer. Der er ca. otte i en gruppe. Nogle grupper er åbne, og her går man så længe, man har behov. For andre grupper er der på forhånd afsat et bestemt antal mødegange. Samtalerne er gratis, og rådgiverne har tavshedspligt.

Er du okay. Det er ikke alle, der bor tæt på København, Odense eller Århus, hvor terapigrupperne i Børn, Unge og Sorgs afdelinger finder sted. Derfor har Børn, Unge og Sorg lanceret tilbuddet "Er du Okay?", hvor terapigrupperne foregår over nettet, i stedet for at man mødes fysisk i en gruppe. Grupperne er ledet af en psykolog, og alle kan se hinanden, mens de taler sammen. Projektet “Er du okay?” kører frem til efteråret 2021. For at deltage i online terapigrupperne skal du gå ind og udfylde det spørgeskema, der popper op med gult på Erduokay.dk.

Selvhjælpsgrupper

Hos Selvhjælp Randers tilbyder vi også grupper for børn og unge med forskellige problemstillinger. Føler du dig nogle gange alene? Eller står du i en svær situation, du ikke helt ved hvordan du kommer ud af? Hos Selvhjælp Randers står vi klar til at hjælpe dig. Kontakt os i dag, så finder vi et tilbud, som passer til netop dine behov. I vores trivselsgrupper mødes du med andre børn/unge, som står i samme situation som dig. Vi opretter løbende grupper efter DIT behov. Der startes løbende nye gruppeforløb op for børn og unge. Er du interesseret i at deltage i en gruppe eller blot blevet nysgerrig og gerne vil høre mere, er du altid velkommen til at kontakte daglig leder, Majbritt Bargsteen, på 29 45 17 44 eller majbritt@selvhjaelpranders.dk

Kristne Sorggrupper

Kirkens sorggrupper giver den efterladte mulighed for at bearbejde sin sorg og finde støtte og livsmod i den svære tid efter tabet. I sorggruppen kan man møde andre i samme situation og dele de oplevelser, der kan være svære at dele med ens nærmeste.

På kortfunktionen inde på hjemmesiden kan du angive, at du søger til børn/unge, så kun de relevante tilbud kommer frem.

Sorggrupper til alle aldersgrupper

Sorgvejviser.dk har i samarbejde med det nationale sorgcenter kortlagt alle støtte-, hjælpe- og behandlingstilbud på sorgområdet i Danmark til alle aldersgrupper.

På denne side kan du sætte hak i rubrikken børn/unge, så kun de relevante tilbud kommer frem.

Sorggrupper til jer, der har mistet til selvmord

I netværket Nefos, for selvmordsramte kan man finde hjælp til at håndtere det kaos, der opstår, når en familie rammes af selvmordshandlinger. Hele familien er i krise, men alle reagerer forskelligt og kan derfor ofte have svært ved at være en støtte for hinanden. Den nærmeste omgangskreds vil gerne hjælpe, men ved ganske enkelt ikke, hvad de skal gribe og gøre i. Familien - og ikke mindst børnene - mærker et svigt i al smerten. Det traumatiske tab skaber en ”ringe i vandet-effekt”, og andre traumer opstår, især hvis der bliver sagt og gjort noget, der ikke er hensigtsmæssigt.

NEFOS tilbyder derfor akut hjælp til børnefamilier, hvor et familiemedlem har begået selvmord eller udført et selvmordsforsøg. I Region Syddanmark og i Region Midtjylland er der mulighed for, at dette sker i form af hjemmebesøg. Vi ved, at det er vigtigt, at de voksne efterladte bliver klædt på til at støtte og hjælpe børnene.

Sorggrupper til børn og unge, der har mistet til kræft

Formålet med Kræftens Bekæmpelses sorggruppe for børn og unge er at give deltagerne mulighed for at dele deres oplevelser med jævnaldrende, der også har haft død eller livstruende sygdom inde på livet. I sorggruppen kan børnene møde forståelse for de mange svære tanker og følelser, der knytter sig til et tab eller det at have en alvorligt syg pårørende.

Sorggrupper til studerende (unge)

I sorggrupperne i Studerende og Sorg, er der fokus på at skabe optimale  rammer for, at studerende i sorg kan møde andre studerende i den samme situation. Målet er at skabe rammen om et skæbnefællesskab, hvor det ikke er behovet for behandling, men den fælles historie, der bringer de unge sammen."

Kilder til denne tekst:

Corr, Charles A., & Balk, David E. (2004) Handbook of adolescent death and bereavement. Springer Publishing Company

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu