Hvad hjælper andre børn i sorg?

Vi har her på sitet samlet en masse information om børns sorg, og om hvordan vi bedst hjælper dem, men vi ønsker også at høre, hvilke erfaringer I har i forhold til at hjælpe børn og unge i deres sorg. Skriv meget gerne om jeres erfaringer på info@sorgogsavn.dk.

Husk, at der findes ingen rigtig vej at gå for at lette smerten, men disse beskrivelser kan måske hjælpe dig med at finde din vej.

Eksempler på, hvad der har hjulpet andre i deres sorg?

  1. Det første, vi gjorde for vores levende datter, var at skrive et brev til hendes vuggestue. Brevet handlede om, hvad der var sket, og hvordan vi gerne ville have, at de støttede hende, og hvordan de skulle italesætte døden i nærheden af hende, så hun ikke ville blive forvirret. Vi skrev følgende:Kære alle,Jeg ved og værdsætter, at mange af jer har fulgt med i min graviditet, og jeg synes, at jeg vil give en forklaring på, hvad der er sket i vores liv den sidste uges tid!

    Vi har været meget uheldige og har født Caroline som dødfødt sidste fredag. Vi ved ikke, hvad der skete, men håber på en forklaring omkring midten af november.

    Lige nu kæmper vi os igennem hver dag. Det føles så uretfærdigt, hvad der er sket, og vi savner vores lille Caroline! Der skal tages en masse hårde beslutninger, og vi har bl.a. været hos bedemand og på kirkegården for at træffe de rigtige beslutninger for vores lille skønne pige. Det er uvirkeligt at skulle sørge for både de første og sidste ting i Carolines korte liv.

    Vi ved endnu ikke, hvad der skete med Caroline, og dermed hvad der gik galt, men vi får foretaget alle tænkelige prøver, og vi håber på at få et afklarende svar i midten af november.

    Udover jeres tanker og støtte er vores skønne glade Amalie også med til at hjælpe os igennem dagene. Vi har, så godt som det er muligt, forklaret hende, hvad der er sket, og hun spørger nu og da til det på sin egen måde. Hun kan naturligvis mærke, at noget er forandret, og vi giver hende mulighed for at se, at vi kan være kede af det. Hun tager det så flot, som en 2-årig kan, og hun bliver både eftertænksom, ked af det og bange. Det er hårdt at se hende blive udsat for denne sørgelige del af livet, men hun klarer det flot, holder os i gang og er vores lille terapeut uden at vide det!

    Vi er blevet rådet til at være ærlige, konkrete og simple i vores forklaringer overfor Amalie. Hvis I kan bruge det i forhold til jeres børn (mest af hensyn til dem, som ser Amalie, og som har fulgt med i den voksende mave) så er vi blevet rådet til følgende overfor Amalie:

    •   Brug ikke ord og begreber, som ”hun er i himlen”, ”hun sover”, ”hun er hos farfar” osv. Sig hellere, at Caroline er død og eksemplificér det med forhold, som børnene kan forholde sig til.
    •   Vi beskriver hendes død med, at ”Caroline kom ud af mors mave, men kunne ikke trække vejret, så hun kunne ikke mere”.
    •   Når vores sorg bliver synlig, så forklarer vi, at vi er kede af det og hvorfor, men at det ikke er hendes skyld, og at vi nok skal blive glade igen.

    Vi glæder os over og sætter stor pris på, at I alle er her for os, og vi ser frem til at se jer, når tiden tillader det!

    Mange hilsner fra

  2. Hvis barnet skal se afdøde på krematoriet, eller hvis afdøde ligger i huset, så fortæl i detaljer, hvordan der ser ud i det rum, som afdøde ligger i. Hvad der skal foregå; er der tændt musik, hvordan dufter der i det pågældende rum, er der tændt levende lys, står vinduet åbent, hvor præcis ligger afdøde, og hvordan ser han/hun ud. Forklar alt i detaljer, inden I går ind.
    Hvis afdøde ligger derhjemme, så lad efterfølgende døren stå åben ind til rummet, så børnene efterfølgende selv kan gå til og fra afdøde, som de lyster.
  3. Da afdøde blev lagt i kisten, og vi skulle sige vores sidste farvel, havde vi medbragt en lille gave, tegninger og brev, som blev lagt i kisten. Dette gav også børnene mulighed for at deltage på lige fod i afskeden.
  4. Lige inden begravelsen gav det stor glæde til børnene, at de kunne tegne og/eller skrive en sidste hilsen på afdødes kiste. Vi havde købt tudser og små klistermærker, som børnene pyntede kisten med.
  5. Større børn kan skrive på mindet.dk, hvilket kan hjælpe dem med at sende deres kære en sidste hilsen.
  6. Det kan være en god ide, at finde en voksen, som kendte afdøde, til at følge barnet i den kommende tid og måske lang tid fremover. En slags voksenven der kan forstå barnet og fortælle barnet om afdøde. Dette giver især mening, hvis afdøde var én, der fyldte meget i barnets liv fx en forælder.
Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu