”Min sidste vilje” er et dokument, hvor du kan beskrive ønskerne for din begravelse eller bisættelse, så dine pårørende får et redskab, der kan hjælpe dem i de svære valg og beslutninger, der følger af din bortgang. Du behøver ikke udfylde alle punkterne i dokumentet, men blot dem der er vigtige for dig for, at ceremonien/højtideligheden bliver holdt i din ånd.
Det kan være, at du tænker, at dine ønsker for eftertiden, dem har du allerede beskrevet i dit testamente, men du skal være opmærksom på, at et testamente som regel først åbnes efter selve begravelsen eller bisættelsen. Og i så fald kan dine ønsker til denne højtidelighed måske gå tabt.
Erfaringer viser også, at det giver familien ro og tryghed, hvis de kender afdødes ønsker, når begravelsen skal arrangeres. At du tager stilling i ”Min sidste vilje”, hjælper din familie i en vanskelig situation, og på den måde viser du hensyn over for dine efterladte, fordi langt de fleste efterladte ønsker at respektere afdødes egne ønsker til ceremonien/højtideligheden. Fx kan det gøre de efterladte godt at vide, hvis du har en holdning til, om du vil begraves, kremeres eller fx have spredt din aske ud over havet - eller stedes til hvile på en Skovkirkegård.
Det er en god idé at fortælle dine pårørende, at du har udfyldt dokumentet, og at du husker at fortælle, hvor du lægger det.
Du kan google Min sidste vilje og udfylde det online, dog kan du kan også evt. printe dokumentet, som Landsforeningen Liv og Død har lavet, eller gratis bestille den fortrykte formular på tlf.: 3336 4970 eller på e-mail: info@livogdoed.dk Læs mere på Livogdoed.dk.
Et behandlingstestamente er for dig, der ved, at du ikke ønsker livsforlængende behandling eller genoplivning, hvis du en dag skulle blive så syg, at du ikke længere kan udtrykke dine ønsker. Et behandlingstestamente er juridisk bindende og specificerer, i hvilke tilfælde du kan frasige dig en livsforlængende behandling.
Du kan fravælge livsforlængende behandling, herunder genoplivning ved hjertestop, i disse 3 situationer:
Du kan også vælge, at du ikke ønsker behandling med tvang for en fysisk sygdom i en situation, hvor du ikke længere er i stand til at tage vare på sig selv.
Dit behandlingstestamente træder i kraft, hvis du ikke længere er i stand til at tage stilling til din behandling, fx hvis du er blevet dement.
Det er lægen, der vurderer, hvornår patienten er i en tilstand, hvor behandlingstestamentet skal træde i kraft.
Sundhedspersonalet skal rette sig efter din beslutning
Sundhedspersonalet skal rette sig efter dit behandlingstestamente, fordi dine beslutninger bindende for sundhedspersonales ageren efter lovens paragraf 26, stk. 7.
Du kan også i behandlingstestamentet vælge, at dine beslutninger kun skal gælde, i tilfælde af at din nærmeste pårørende, din værge eller fremtidsfuldmagt giver sin accept.
Hvis du vælger at tegne et behandlingstestamente, så betyder det ikke, at sundhedspersonale må fravælge fx genoplivningsforsøg, hvis du får hjertestop, og du er habil. Det er kun en læge, der kan vurdere, om en person er varigt inhabil.
Du skal være fyldt 18 år for at kunne oprette et behandlingstestamente, og du skal også være i stand til at tage vare på dig selv og forstå konsekvenserne af egne beslutninger. Det er en god ide at give dine nærmeste besked om, at du har oprettet et behandlingstestamente, så de kender din bestemte ønsker og tanker i forbindelse med behandlingstestamentet.
Hvis du ikke har udfyldt et behandlingstestamente, og du bliver så svækket, at du ikke længere kan tage vare på dig selv, så er lægen ikke forpligtet til at afbryde behandlingen, og det er derfor den kliniske situation, der vil afgøre forløbet. Hvis du i den situation bliver uafvendeligt døende (døden ventes inden for timer/dage), vil en læge ikke indlede livsopretholdende behandling og vil også indstille behandling. Læs pjecen om behandlingstestamentet
Hvis du gerne vil oprette et behandlingstestamente, er det muligt på sundhed.dk. Her er det er også muligt at tilbagekalde eller ændre i behandlingstestamentet, hvis du gerne vil det.
Et behandlingstestamentet kan også skrives på papir, og i det tilfælde skal du blot indsende blanketten, som findes i pjecen om behandlingstestamentet.
Det pågældende sundhedspersonale kan få adgang til dit behandlingstestamente via Fælles Medicinkort, som er Sundhedsdatastyrelsens centrale database. Her ligger der også andre oplysninger, fx om din medicin og vaccinationer.
Har du spørgsmål, eller vil du gerne vil vide mere om behandlingstestamenter, så kan du blive klogere på emnet på:
Du kan stille eventuelle spørgsmål til behandlingstestamentet til medarbejdere i Sundhedsdatastyrelsen:
Fra 1. januar 2019 er det ikke længere muligt at oprette et livstestamente, i stedet er det nu kun muligt at oprette et behandlingstestamente. Har du allerede oprettet et livstestamente, vil det dog stadig gælde efter 1. januar 2019.
Har du et livstestamente, som du ønsker afløst af et behandlingstestamente, så skal du selv aktivt ændre dit livstestamente til et behandlingstestamente, da det ikke kan ske automatisk.
Du kan ændre eller tilbagekalde dit livstestamente på sundhed.dk.
Daværende sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, om oprettelsen af behandlingstestamentet pr. 1. januar 2019:
”Den store forandring fra nytår bliver, at de ønsker den enkelte har til den sidste tid bliver juridisk bindende. Lægen skal følge patientens ønsker i behandlingstestamentet, for alle tilkendegivelser bliver bindende for sundhedspersoner og dermed til egentlige patientrettigheder.
Vi er vant til selv at bestemme over vigtige ting i vores liv. Derfor skal det ikke længere være sådan, at når det kommer til døden, så er det pludselig en læge, som har hele bestemmelsesretten. Vi giver bestemmelsesretten tilbage til borgeren. Med behandlingstestamentet kan man selv beslutte, at fx ved fuldstændig mental og fysisk invaliditet, der ønsker man ikke at blive holdt i live med livsforlængende behandling.”
(Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsdatastyrelsen, sundhed.dk)
Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.