Dine konti på de sociale medier

Du har sikkert som så mange andre i din omgangskreds en konto eller to på diverse sociale platforme, men lige så vigtige de kan være i livet for at holde kontakten med dine nære venner og bekendte, lige så vigtigt er det at tage stilling til, hvad der skal ske med dine konti, når du ikke er her mere.

Ofte er det nemlig umuligt for de pårørende at lægge dine konti ned, når du ikke er der til at give dit samtykke. Dette skyldes privatlivsloven, som forhindrer pårørende i at slette din konto, når du er død, medmindre du har givet tilladelse på forhånd.

Facebook

Der er flere muligheder når du står overfor at skulle lukke en facebook profil for en afdød, da denne kan laves til en mindeside. Ved lukning af profil skal du være opmærksom på at have de rette dokumenter for at få lov at gennemføre dette valg. Samtidig skal du vide, at når du vælger at slette din Facebook-profil, så sletter du også alle billeder og video, som var tilknyttet profilen. 

På Facebook kan du som bruger vælge, om din konto skal slettes permanent eller omdannes til et mindesmærke, hvor folk kan komme med kondolencer, lægge en hilsen og/eller dele et minde, efter du er væk.

Hvis du vælger, at kontoen slettes permanent efter din død, kan du ikke lave kontoen om til et mindesmærke efterfølgende. I stedet kan familiemedlemmer oprette en gruppe til minde om dig.

Hvis du vælger, at kontoen skal være et mindesmærke, kan du samtidig udpege en såkaldt eftermælekontakt, som er en person, du giver tilladelse til at have begrænset kontrol over din konto, når du ikke er her mere.

Eftermælekontakten har rettigheder til at lave et sidste opslag på kontoen, hvor han/hun kan skrive nogle ord om personen og fx dele information om begravelse, sidste hvilested med mere. Eftermælekontakten kan også ændre profil- og coverbillede, men kan dog ikke:

 • Logge på din konto
 • Fjerne eller ændre tidligere opslag, billeder eller andet, der er delt på din tidslinje
 • Læse beskeder, du har sendt til andre venner
 • Fjerne nogen af dine venner

Fremgangsmåde med kodeord:

 1. Gå ind på den gældende facebookprofil.
 2. Klik på pilen i øverste højre hjørne og vælg “Indstillinger”.
 3. Klik på “Dine facebook-oplysninger” i venstre kolonne.
 4. Klik på “Slet din konto og dine oplysninger” midt på siden.
 5. Klik på “Slet min konto”. 
 6. Indtast derefter profilens adgangskode.
 7. Klik fortsæt og derefter på “Slet konto”.

Twitter

På Twitter er det muligt at deaktivere din konto efter din død, hvis du forinden har udpeget en bestemt person til at kontakte Twitter i forbindelse med deaktiveringen.

Kontoen kan også lukkes af et familiemedlem, hvis dine pårørende kan bevise over for Twitter, at han/hun er et familiemedlem. Din pårørende skal blot kunne tilvejebringe informationer om dig og sende kopi af dødsattesten sammen med en kopi af sit eget ID.      

Twitter tillader ikke, at andre, uanset tilhørsforhold, får login-oplysninger til din konto. Til gengæld kan man som pårørende til afdøde anmode om at få fjernet særligt følsomme billeder af den afdøde.

Instagram

Som bruger på Instagram er det muligt at få Instagram til at omdanne din profil til et mindesmærke, hvis dine pårørende kan bevise, at kontoen nu tilhører en afdød. Er man et nærtstående familiemedlem, kan man også anmode om at få kontoen slettet og helt fjernet helt fra Instagram.

Hvis man anmoder om at lave kontoen til mindesmærke, kræver Instagram bevis for din bortgang, fx i form af et link til en nyhedsartikel eller til selve dødsannoncen.

Hvis man som nært pårørende ønsker at få slettet en afdøds Instagram-konto, kræver det en gyldig fødsels- og dødsattest på afdøde og en gyldig fuldmagt, der beviser, at man er retmæssigt familiemedlem til afdøde.

Instagram videregiver dog under ingen omstændigheder login-oplysninger til afdødes konto.  

Du kan også vælge selv at slette din Instagram, i så fald er der en fremgangsmåde her:

Fremgangsmåde med kodeord:

 1. Log på Instagram med brugernavn og kode
 2. Tryk på dit profil-billede nederst i højre hjørne
 3. Tryk på de tre små prikker øverst i højre hjørne
 4. Tryk på “Hjælp”
 5. Tryk på “Administration af din konto”
 6. Tryk på “Slet din konto”
 7. Tryk på “Hvordan sletter jeg min konto”
 8. Gå til punkt 1. og tryk på “siden Slet din konto” som er markeret med blåt.
 9. Indtast kodeord igen
 10. Tryk på “Deaktiver min konto permanent”

Emails

Gmail

Hvis du har en Gmail, så er det muligt for et nærtstående familiemedlem eller en ven at få slettet din konto eller få adgang til noget af den, hvis de kan bevise, at du ikke er her mere. Det kræver dog dokumentation for, at man er familiemedlem eller ven til afdøde, fx i form af ID, dødsattest på afdøde.

Samtidig tilbyder Gmail, at du, mens du er i live, kan sætte din konto til 'Inactive Account Manager'-status, Det betyder, at en betroet bruger kan få adgang til dele af kontoen, hvis der ikke har været aktivitet på den igennem længere tid. Det er også muligt at få slettet kontoen, hvis der ikke har været aktivitet på den i lang tid.   

Yahoo!

Yahoo! tilbyder også, at dine nærmeste kan få adgang til din konto og få tilladelse til at lukke den, hvis dine de kan dokumentere dødsfaldet.

Apples iCloud-mail og iTunes.

Der gælder andre regler for Apples iCloud-mail og iTunes. Her har du allerede accepteret, at din konto ikke kan overgå til andre, og at rettighederne til Apple-ID eller indholdet på din konto udløber, når du dør. Hvis dine pårørende kan sende en kopi af dødsattest og ID til Apple, kan kontoen blive slettet, hvis dine pårørende ønsker dette.

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu