Hvad hjælper andre døende?

Vi vil her gengive erfaringer, der har hjulpet andre i deres sidste tid. Disse personlige historier og ideer beskriver, hvad de synes hjalp dem lindre den svære proces. Men husk, at der er ingen rigtig eller forkert vej at gå for at lette smerten, men disse beskrivelser kan måske hjælpe dig med at finde din vej.

Eksempler på, hvad der har hjulpet andre i denne smertelige tid?

  1. Det kan hjælpe at få talt med sine nærmeste om ”elefanten i rummet”, dvs. den frygtelige situation, I står midt i som familie, og hvordan det hele skal håndteres bedst muligt. Du kan fx fortælle om, hvilke ønsker du har til processen, begravelsen etc. Det vil være rart for jer alle at få talt lidt om de svære ting.
  2. En person fortæller, hvordan det hjalp ham at skrive et brev til sine efterladte. Han fik fortalt, hvor meget han elskede dem, hvorfor han elskede dem, og hvad han ønskede for dem fremover.
  3. TV-serie-maraton er en måde for nogle at tage en pause fra alle grublerierne. TV-serie-maraton betyder, at du forskanser dig foran skærmen og ser en masse afsnit af din yndlingsserie på fx Netflix. En person fortæller, at det føltes rart at fortabe sig i andres menneskers historier og derved komme lidt på afstand af sin egen livssituation. Dette betyder ikke, at man flygter, men blot, at man tager en pause fra en svær situation.
  4. Andre nævner, hvordan det hjælper dem at huske på alle de gode og sjove minder, man har haft med familie og venner. En person fortæller fx, at han sætter musik på, som hjælper til at fremkalde gode minder, fx en periode fra ungdommen eller fra den periode, han mødte sin kone. 
  5. En person nævner, hvordan det hjælper hende at se igennem gamle billeder, e-mails, breve eller andet, hun har delt med sine kære.
  6. En person beskriver, hvordan det hjælper at få følelser og tanker ned på papir. At skrive kan give flere ting. For nogle kan det skrevne ord være en måde at mindes og håndtere, at døden er nær. Det kan også være en måde at beskrive en ny side af sig selv på, som man ønsker, at ens kære skal kende til. Skrivningen kan også give et tilflugtssted, hvor man kan være kreativ, og hvor fortællingen om det gode og sjove, vi har oplevet, kan blive et beskyttende frirum fra livets hårde realiteter.
  7. Mange føler lindring ved at spille musik, nogle spiller glad musik, da det kan løfte ens humør, andre spiller musik, som giver dem minder om de vigtige stunder i livet, gode som dårlige. Det sidste giver mere triste følelser, men det kan være godt, hvis man trænger til en god grædetur.
  8. En person beskriver, hvordan det har hjulpet ham at komme så meget ud i naturen som muligt. Han bemærkede, hvordan det at være opmærksom på små ting i naturen hjalp til at håndtere alle de mørke tanker.
  9. Flere beskriver en glæde ved Instituttet for eksistens’ omsorgskufferter, som yder værdig lindring til døende og får døden i tale, mens vi er levende. Der findes forskellige kufferter, men Englepakken er et “hjælperedskab” til døendes pårørende i den sidste stund, og er et middel til støtte og lindring for den døende selv, hvor formålet skal findes i den emotionelle og spirituelle værdi. Ord, musik, hjælpemidler samt selve englens symbolske værdi er alt sammen redskaber, som er med til at skabe rammer om et moderne ritual eller fællesskab omkring en forestående bortgang. Se mere på Institutforeksistens.dk 
  10. En kvinde fortæller, hvordan dét at have fokus på det levede liv istedet for døden giver rigtig gode snakke med ens nærmeste. Der opstår mulighed for at mindes gode stunder og evt. grine sammen. 
Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu