Gode råd til mødet med en person i sorg

Der er ingen fejlfri opskrift til at imødekomme en sørgende. Behovet kan være forskelligt fra sørgende til sørgende, og samtidig kan der opstå forskellige behov fra dag til dag hos den enkelte sørgende. Du skal derfor aldrig være bange for, at du via dine spørgsmål kan komme til at forlænge sorgen. Vær heller ikke bange for tårer, som bare betyder, at den sørgende for luft for sine følelser.

Mange sørgende føler, at de mødes af en mur af tavshed fra deres nærmeste, hvilket kan føre til en voldsom følelse af ensomhed. Derfor vil vi herunder beskrive fremgangsmåder, som for de fleste sørgende vil føles bedre end at blive ignoreret.
Vi håber, at nedenstående kan hjælpe jer til at turde gå til den sørgende.

Hvad skal jeg sige til den efterladte/sørgende?

De mest fundamentale måder som du kan hjælpe en sørgende på er ved at:

  • Lytte - hjælpen til den sørgende begynder med din evne til at lytte aktivt til, hvad den sørgende siger. Det handler både om din fysiske tilstedeværelse og din ægte lyst til at lytte uden at dømme. Du skal ikke bekymre dig så meget om, hvad du vil sige, du skal hellere koncentrere dig om de ord, den sørgende vælger at dele med dig!
  • Have medfølelse - giv personen i sorg lov til at udtrykke sine følelser, uden at de skal være nervøse for kritik eller fordømmelse. Vær åben for ny læring og forståelse. Lad være med at instruere i, hvordan livet er og bliver fremover og undgå at sætte forventninger til den sørgende.
  • Være til stede - din løbende og pålidelige tilstedeværelse er den vigtigste gave, du kan give en sørgende. Du kan ikke fjerne deres smerte, men du kan være der for den sørgende med din blotte tilstedeværelse. Bliv ved med at være tilgængelig i de efterfølgende uger, måneder og år.

Men der er også en del praktiske ting, som vil være en stor hjælp, at få en hånd til. Du kan hjælpe med at:

  •  Lave mad - alle har brug for mad og drikke, for at kroppen kan fungere optimalt, men en person i sorg kan have svært ved også de mest almindelige huspligter. Derfor kunne det være en god hjælp, hvis du kom med mad, fx hver tirsdag og torsdag. Husk, at en sørgende aldrig selv vil bede om denne hjælp og højst sandsynligt også takke nej, hvis du spørger.
  • Slå græs - det samme gælder andre praktiske ting. Saml et par venner og tag ud at slå græs og klip hækken en dag. Lad igen være med at spørge, bare gør, og sig: ”Vi kommer på onsdag kl. 17 og ordner din have”. Så kan den sørgende selv bestemme, om han/hun vil være til stede eller ej.
  • Glade aktiviteter - kom gerne med forslag til aktiviteter, som den sørgende før i tiden nød at bruge tid på. Forvent ikke, at de lige så glade ved aktiviteten som før, og forvent ikke samme initiativ den anden vej. 
  • Tale om afdøde - hvis det føles naturligt for samtaleemnet, så inddrag gerne den afdøde ved navn. Det er rart for den sørgende at tale om sin kære, og at føle at han/hun ikke er glemt.

Hvis du vil læse mere og sætte gang i nogle refleksioner i forhold til det at miste, kan vi henvise dig til en rigtig gode bøger bl.a. Dus med døden af Bendixen og Vianello. Find flere bøger under anbefaling af bøger til pårørende.  Vi kan samtidig henvise til Børn, unge og sorg, som i en pjece har samlet 16 gode råd fra unge, der har mistet.

 

Kilder til denne tekst:

Dyregrov, A. & Dyregrov, K. (2008). Støtte ved dødsfald. Dansk Psykologisk Forlag A/S.

Stroebe, M. S., Hansson, R. O., Schut, H., & Stroebe, W. (2008). Handbook of bereavement research and practice : advances in theory and intervention (1. ed. ed.). Washington, DC: American Psychological Association.

Stroebe, W., & Schut, H. (2001). Risk Factors in Bereavement Outcome: A Methodological and Empirical Review. In Handbook of Bereavement Research: Consequences, Coping, and Care, Washington, DC: American Psychological Association. 

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu