Hvad man IKKE skal sige til en person i sorg

Først vil jeg gerne slå fast, at det er bedre at komme til at sige noget ”forkert” end at ignorere den sørgende, fordi man ikke vil risikere, at de bliver kede af det. Men derfor kan de forkerte sætninger også gøre ondt, og vi vil derfor her prøve at belyse emnet lidt nærmere.
  • Én af de største misforståelser er, at sorgen bliver forløst på et tidspunkt. Men nej, desværre … sorg over at have mistet ens kære er noget, man skal lære at leve med. Over tid vil smerten måske føles mindre intens og ikke fylde hele dagen, men sorgen vil altid være der.
  • Kommentarer, som ”vær stærk”, bliver det egentlig sagt for den sørgendes skyld, eller mere for de nærmeste pårørendes skyld, fordi det er super svært at være omkring en person i sorg?
  • Nogle har den forståelse, at det er bedst at give den sørgende ro og alenetid til at sørge. Men nej, sørgende har også brug for at blive omfavnet, forstået og ikke mindst lyttet til af sine omgivelser. Det giver dem en anerkendelse af det frygtelige, der er sket.
  • Nogle pårørende har en tendens til at ville udskifte det tab, der er sket, i stedet for at lade sorgen fylde og blive i nuet. Sorgen er en proces, der skal gennemleves, man kan ikke gøre den sørgende glad ved at prøve og erstatte deres tab.
  • Pårørende er ikke til hjælp, når de giver ”gode” råd. Den sørgende ønsker ikke at få gode råd om, hvordan de skal sørge. De ønsker heller ikke ”eksperthjælp” fra de pårørende om, hvordan de skal sørge, eller hvad der er den rigtige måde at sørge på.
  • Undgå altid sætninger som: Der er en mening med alt. Du er stærk. Han havde det svært, så det er for det bedste. Hun er et bedre sted. Heldigvis har I flere børn. Stop med at ville hjælpe med ord - lyt i stedet.
Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu