Hvordan har andre støttet deres nære i sorg

Mange sørgende føler sådan en voldsom ensomhed og manglende overskud, at de kan have svært ved at tage kontakt til venner og familie. Samtidig vil næsten alle sørgende gerne forstyrres i deres sorg, da den er så tung at bære alene. Husk på, at intet du gør eller siger kan gøre de sørgende mere kede af det, end de allerede er.

Herunder kan du læse nogle ideer til at række ud til den sørgende, som andre har haft stor glæde af:
 1. Køb et stearinlys, som kan brænde i de første 7-30 dage. Send et kort med instruktioner til, hvordan det skal tændes. Gør det samme i dit eget hjem. Send engang imellem en sms eller email om, hvordan du selv også tænder lyset, og hvordan vi ikke skal glemme at tænde det og mindes den afdøde.
 2. Sæt alarm på din tlf-kalender til hver mærkedag; 1 måned, 2 måneder, 3 måneder, 6 måneder, 1 år, 2 år osv. Ring, skriv eller send en lille gave til hver mærkedag, så den sørgende kan mærke, at deres kære ikke er glemt. Det vil også få din ven til at føle sig mindre alene med sin sorg.
 3. En arbejdsplads havde indsamlet penge fra den sørgendes kollegaer, som gør, at forældre nu kan tage deres levende søn med i Tivoli. Det betyder meget, når også fjerne relationer har lyst til at hjælpe.
 4. Hjælp med hverdagens mad, vær evt. den, der organiserer, at flere venner skiftes til at lave mad.
 5. Kom forbi med småkager eller anden gestus. Er der et barn i den sørgende familie, så kom forbi og leg med barnet, læs en bog eller tag barnet med på legepladsen. Det giver forældrene lidt mere frirum til at sørge.
 6. Giv en bog, som den sørgende kan fordybe sig i.
  Se mere under bøger til børn og voksne.
 7. Hjælp med praktiske ting i huset: Tag opvasken, rengør badeværelset, da det kan virke uoverskueligt for den sørgende at få gjort. Den sørgende magter og ser det ikke, men det påvirker deres humør indirekte, når der står beskidt service, og der er beskidt allevegne.
 8. Det betyder meget, at personen, der er død, anerkendes, så kom helst ikke og sig: ”Jeg er ked af dit tab”, sig hellere: ”Hvor er jeg ked af, at I har mistet Caroline”. Brug afdødes navn, når det føles naturligt.
 9. Giv den ultimative vingave, hvor du også køber en flaske til dig selv. Så kan du aftale med den sørgende, at til trods for at I bor langt fra hinanden, så skåler I sammen på de smertefulde mærkedage.
 10. Giv en stjerne på himlen opkaldt efter afdøde. Det kan for nogle lyde som en plat ide , men det kan ende med at betyde meget for en familie, da det er en smuk måde at mindes på!
 11. Hjælp de sørgende med at få plantet et træ til minde om deres kære afdøde. Et træ, der kan stå i deres have og vokse sig stort i ære om afdøde.
 12. Send et håndskrevet brev på mærkedagene, fortæl evt. små historier om minder, vi sammen har om afdøde. Det vil betyde meget, både at mindes gode tider og samtidig mærke, at du er der for dem. Brevet kan også gives til begravelsen.
 13. Send et link med rammende musik. Det kan være hårdt for den sørgende, men som én beskriver: ”Musik, der er stor og rammende nok, kan jeg ligesom kravle ind i og føle mig forstået”.
  Se link med anbefalede sange til voksne og børn.
 14. Løft sløret for dine følelser, og fortæl om, hvor du var, da du fik nyheden. Hvad følte du? Følelser er en god ting, og det giver en god form for stilhed, når den sørgende hører om din historie i forhold til tabet, og det er skønt at mindes og ære den afdøde. Mest af alt vil man bare have lov at ære den afdøde.
 15. Se med på billeder af afdøde, nogle er villige til at dele og åbne op omkring billeder, andre er ikke. Det er en skøn følelse, når nogen tør at gå ind i denne oplevelse sammen med efterladte. Nogle gange burde flere kigge med, selvom det gør dem ubekvemme - alene af den årsag, det kan fx betyde meget for forældrene til et dødfødt barn, som ikke har haft mulighed for at vise deres barn frem.
 16. Vær dig selv, tving ikke følelser frem, der ikke er der. Den sørgende har ikke brug for, at du føler noget som helst - de er bare glade for, at du er der.
 17. Hvis afdøde var glad for at spille et bestemt spil eller spise bestemte madretter, kan du opfordre til, at I mindes afdøde i afdødes ånd, som fx. kunne være et godt slag Ludo samtidig med, at der hygges med røde bøffer.

Kilder til denne tekst:

Dyregrov, A. & Dyregrov, K. (2008). Støtte ved dødsfald. Dansk Psykologisk Forlag A/S.

Stroebe, M. S., Hansson, R. O., Schut, H., & Stroebe, W. (2008). Handbook of bereavement research and practice : advances in theory and intervention (1. ed. ed.). Washington, DC: American Psychological Association.

Stroebe, W., & Schut, H. (2001). Risk Factors in Bereavement Outcome: A Methodological and Empirical Review. In Handbook of Bereavement Research: Consequences, Coping, and Care, Washington, DC: American Psychological Association. 

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu