Det bedste, en arbejdsplads kan gøre, er, at byde den sørgende velkommen, når han/hun har lyst og overskud, og så derfra rumme den sørgendes reaktioner og variation i arbejdskapacitet. Ledelsen skal stå for at igangsætte de mere formelle tiltag, såsom ny arbejdsfordeling og planlægning af arbejdsplan og -forløb for den sørgende. Imens skal kollegaerne være samarbejdsvillige og få det uformelle til at fungere i afdelingen, så den sørgende kan komme sig i eget tempo. De kan fx overlappe for den sørgendes arbejdsopgaver, når dagene er svære, og fremover sørge for at give opmærksomhed og rumme den sørgende. Samtidig er det fint, hvis man på arbejdspladsen kan være opmærksom på, at den sørgende har gode dage, hvor arbejdspladsen vil fungere som stedet, hvor den sørgende får mulighed for at tænke på noget andet.
Hvis du har mistet et barn har Landsforeningen Spædbarnsdød en rigtig god pjece om at komme tilbage til arbejdet igen, som også kan bruges til alle andre tabsrealtioner. Den hedder ”tilbage til arbejde igen – når man har mistet” og kan rekvireres via deres hjemmeside og evt. gives videre til din arbejdsgiver. Læs mere her.
Kilder til denne tekst:
Dyregrov, A. & Dyregrov, K. (2008). Støtte ved dødsfald. Dansk Psykologisk Forlag A/S.
Stroebe, M. S., Hansson, R. O., Schut, H., & Stroebe, W. (2008). Handbook of bereavement research and practice : advances in theory and intervention (1. ed. ed.). Washington, DC: American Psychological Association.
Stroebe, W., & Schut, H. (2001). Risk Factors in Bereavement Outcome: A Methodological and Empirical Review. In Handbook of Bereavement Research: Consequences, Coping, and Care, Washington, DC: American Psychological Association.
Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.