Hvordan støtter man som kollega og arbejdsplads bedst op om den sørgende

Det betyder på lige fod med andre nære relationer meget, at kollegaer og ledelse anerkender, er åbne og kan rumme reaktioner som følge af den efterladtes sorg.
Det kræver en forståelse for sorg fra arbejdspladsens side at kunne modtage og imødekomme den sørgende tilbage på job. Der burde som minimum være forståelse og opmærksomhed på følgende:
  • Arbejdspladsen er en vigtig nøgle i sorgbearbejdningen, da det er et sted, der er meget vigtigt for mange menneskers liv - et identitetsdannende sted.
  • Det er også et sted, man tilbringer en stor del af sin hverdag, og da det måske er den eneste sociale kontakt, man har uden for familien i den første periode efter tabet, er det vigtigt, hvordan man bliver mødt af kollegaer og ledelse.
  • Arbejdspladsen er på mange måder et led i sorgbearbejdningen, den kan fx også være et sted, hvor den sørgende kan få en pause fra de smertelige følelser. Dog skal arbejdspladsen være villig til, at den sørgende ikke behøver arbejde på fuld tid og sikkert ikke er helt sig selv i lang tid. Til gengæld har undersøgelser vist, at det på længere sigt kan betale sig både for den sørgende og arbejdspladsen, men også i et samfundsøkonomisk perspektiv, at rumme den sørgende.
  • Arbejdspladsen kan byde ind med ritualer for ansatte i sorg. De kan holde en kort mindestund, flaghejsning, sende en blomst/gave til hjemme, tage kontakt til hjemmet, komme forbi til et besøg og deltage i begravelsen. Det vil betyde meget for den sørgende, at deres sorg anerkendes, og  - omvendt betyder det også noget for arbejdspladsen, at de støtter - og har støttet - deres ansatte, når arbejdet bliver genoptaget.

Det bedste, en arbejdsplads kan gøre, er, at byde den sørgende velkommen, når han/hun har lyst og overskud, og så derfra rumme den sørgendes reaktioner og variation i arbejdskapacitet. Ledelsen skal stå for at igangsætte de mere formelle tiltag, såsom ny arbejdsfordeling og planlægning af arbejdsplan og -forløb for den sørgende. Imens skal  kollegaerne være samarbejdsvillige og få det uformelle til at fungere i afdelingen, så den sørgende kan komme sig i eget tempo. De kan fx overlappe for den sørgendes arbejdsopgaver, når dagene er svære, og fremover sørge for at give opmærksomhed og rumme den sørgende. Samtidig er det fint, hvis man på arbejdspladsen kan være opmærksom på, at den sørgende har gode dage, hvor arbejdspladsen vil fungere som stedet, hvor den sørgende får mulighed for at tænke på noget andet.

Hvis du har mistet et barn har Landsforeningen Spædbarnsdød en rigtig god pjece om at komme tilbage til arbejdet igen, som også kan bruges til alle andre tabsrealtioner. Den hedder ”tilbage til arbejde igen – når man har mistet” og kan rekvireres via deres hjemmeside og evt. gives videre til din arbejdsgiver. Læs mere her.

 

Kilder til denne tekst:

Dyregrov, A. & Dyregrov, K. (2008). Støtte ved dødsfald. Dansk Psykologisk Forlag A/S.

Stroebe, M. S., Hansson, R. O., Schut, H., & Stroebe, W. (2008). Handbook of bereavement research and practice : advances in theory and intervention (1. ed. ed.). Washington, DC: American Psychological Association.

Stroebe, W., & Schut, H. (2001). Risk Factors in Bereavement Outcome: A Methodological and Empirical Review. In Handbook of Bereavement Research: Consequences, Coping, and Care, Washington, DC: American Psychological Association.

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu