Skolen er den arena, hvor barnet tilbringer mest tid i løbet af hverdagen, og derfor bliver skole og klassekammerater af stor betydning for det sørgende barn. Det betyder på lige fod med andre nære relationer meget, når barnets klassekammerater og lærere anerkender og kan rumme den sorg og de reaktioner, som barnet udviser.
Er det et meget pludseligt og/eller voldsomt dødsfald, kan også lærer og andre elever blive meget påvirkede og for at kunne støtte alle, er det vigtigt, at skolen har en sorghandleplan.
Se eksempel på sorghandleplan hos Kræftens Bekæmpelse, som gennem de sidste mange år har kæmpet for, at alle institutioner og skoler i Danmark har en sorgplan, men der er desværre stadig nogle, der ikke har. Sorghandleplaner kan bestilles her.
De har også mange andre gode materialer til lærer, elever, forældre osv., som står i en svær situation. Læs mere om diverse film og materialer her.
Det er slet ikke så svært, som mange voksne tror, at hjælpe et barn i sorg. Det handler mest om at turde vise nærvær, være til stede og give rum til, at barnet kan tale om det, der fylder mest.
Det kræver en forståelse for sorg fra skolen og den enkelte lærers side for at kunne modtage og imødekomme den sørgende tilbage på skolen. Følgende guide burde følges:
Besøg barnet i barnets hjem og involver barnet i hvordan sorgen skal håndteres i skolen. Vil barnet evt selv fortælle om sorgen eller skal læreren?
Overvej følgende
Som tiden går, skal skolen stadig være opmærksom på den sørgende. Husk på, at barnet vil sørge hele tiden, og tabet vil følge dem hver dag.
Overvej følgende
Vær klar på at lytte igen og igen og igen, og informer derfor også nye lærer om elevens tab til trods for, at tabet kan ligge langt tilbage.
Læs i Fagbladet Folkeskolen hvorfor det er så vigtigt at have en sorgplan.
Børn, Unge & Sorg er meget interesseret i at hjælpe skoler med at sætte sorg på danske børns skoleskema og gør det nemt for skolerne at gennemføre, da Børn, Unge og Sorg stiller op med oplæg for eleverne samt praktisk hjælp til selve skoleløbet. Læs mere om deltagelse og kriterier her.
Kilder til denne tekst:
Dyregrov, A. & Dyregrov, K. (2008). Støtte ved dødsfald. Dansk Psykologisk Forlag A/S.
Stroebe, M. S., Hansson, R. O., Schut, H., & Stroebe, W. (2008). Handbook of bereavement research and practice : advances in theory and intervention (1. ed. ed.). Washington, DC: American Psychological Association.
Stroebe, W., & Schut, H. (2001). Risk Factors in Bereavement Outcome: A Methodological and Empirical Review. In Handbook of Bereavement Research: Consequences, Coping, and Care, Washington, DC: American Psychological Association.
Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.