Patientforeninger

Det er ikke kun de allernærmeste, som er i sorg. Det kan du som pårørende også være, så du skal også passe på dig selv og kontakte én af nedenstående patientforeninger, hvis du får brug for hjælp til at lindre din eller jeres sorg. Husk at hjælpe dig selv, det er det bedste, du kan gøre, når du samtidig skal hjælpe med at støtte bedst muligt op om de personer, der er allernærmest på afdøde.

Mange sørgende føler, at de mødes med en mur af tavshed fra deres nærmeste, hvilket kan føre til en voldsom følelse af ensomhed. Få - med hjælp fra patientforeningerne - gode råd til, hvad du som pårørende kan gøre for at hjælpe og støtte den sørgende.

Via dette link, kan I få inspiration til hvad man kan gøre for at lindre sorgen en smule. Læs mere her om hvad der har hjulpet andre i sorg. 

Til jer der kender én, der har mistet et spædbarn

Forældre & Sorg. Her kan du finde generel information om, hvad man som familie og venner kan gøre, du kan finde information om de tanker, man kan gøre sig som pårørende til mennesker i sorg, og der er et afsnit særligt målrettet bedsteforældre og den dobbelte sorg, mange oplever. Læs mere her.

 

Til jer, der kender børn og unge, der har mistet

Børn, Unge & Sorg hjælper børn og unge under 28 år, som har mistet far, mor eller søskende. Vi rådgiver også forældre og netværket (fx øvrig familie, venner, kærester) om, hvordan man bedst kan støtte. Det er ikke alle børn og unge, der har brug for terapi, når de oplever dødsfald i familien. Mange klarer sig via netværkets hjælp og telefonrådgivning fra vores psykologer. Læs mere her.

 

Til jer, der kender én, der har mistet til selvmord

Nefos: Den pårørende, der har været udsat for et selvmordsforsøg blandt sine nærmeste, lever i angst for at sige eller gøre noget, der kan udløse en ny selvmordshandling. Den samme angst og usikkerhed kan også gøre sig gældende for venner, kollegaer eller andre, der står lidt længere ude i periferien. De ved alt for sjældent, hvordan situationen skal gribes an, og vælger derfor ofte den løsning, der gør allermest ondt på den selvmordsramte - de hverken siger eller gør noget. Dermed bliver den selvmordsramte familie dobbelt ramt. For selvmordet er sket, og hvis de nærmeste venner til familien ikke formår at lytte og give omsorg, men derimod bliver tavse og afglidende, ja, så rammer det ekstra hårdt.

Et råd til dig, der gerne vil hjælpe, men er bange for at sige noget forkert: Sig det, som det er: ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, eller hvorledes jeg kan hjælpe dig, men det må være hårdt at være dig lige nu, og jeg vil gerne lytte". Læs mere her.

 

Til jer, der kender én ældre i sorg

Ældresagen: Det er en stor sorg at miste en ægtefælle, pårørende eller måske et barn. Den efterfølgende ensomhed kan gøre livet endnu sværere. Det kan også være svært at finde mennesker i ens omgangskreds, som kan rumme den smerte, tabet og sorgen indebærer. Dette kan også være hårdt for de nærmeste pårørende, som også skal passe på sig selv. Læs mere her om, hvordan du hjælper bedst og samtidig passer på dig selv. Læs mere her.

 

Diakonisesstiftelsen: Uanset din forhistorie kan et omsorgsophold på Søster Sophies Minde være det helt rigtige tilbud for dig og din familie. De tilbyder hjemlige rammer og kompetent personale, der er  skræddersyr et ophold efter netop dine behov. Måske trænger du som pårørende til en pause, eller den sørgende kan trænge til en aflastning. Læs mere her.

 

Til alle, der kender én, som har mistet

Det Nationale Sorgcenter har i 2018 åbnet en landsdækkende telefonlinje, hvor 50 frivillige taler med mennesker i alle aldre, der har mistet. Linjen skal holde åbent ugens syv dage fra eftermiddag til sen aften. Forældre og netværk (fx øvrig familie, venner, kærester) kan også få rådgivning om, hvordan man bedst kan støtte. Læs mere her.

 

Ung På Linje og Ung Online henvender sig til unge mellem ca. 13 og 30 år. Her kan de få en uforpligtende og anonym snak, og samtalerne kan dreje sig om alt mellem himmel og jord. Det kan være selvmordstanker, kærlighed, ubehagelige oplevelser, ensomhed, mobning, sorg og sex, men det kan også være gode oplevelser, som man gerne vil dele. Både de frivillige og de unge er anonyme. Ung På Linje og Ung Online er baseret på tavshedspligt, anonymitet og underretningspligt. Ung på linje kan nås på tlf. 70 12 10 00.  Læs mere her.

 

Startlinjen modtager hvert år flere tusinde opkald fra mænd og kvinder, der har brug for at vende en personlig problemstilling med én af mange dygtige samtalepartnere. Temaerne for samtalerne kan være meget forskellige. En del af dem, der ringer, kæmper med ensomhed. Andre har været ude for en livskritisk begivenhed som eksempelvis alvorlig psykisk eller fysisk sygdom, tab, arbejdsløshed eller skilsmisse. Og for nogle er det deres svære rolle som pårørende, der er i fokus. Læs mere her.

 

Sjælesorg.nu kan du chatte over nettet med en præst om eksistentielle temaer, tab, sorg, mobning, kærlighed, om tvivl og tro. Præsten er en erfaren samtalepartner, et medmenneske, som lytter, trøster og tager dig alvorligt. Du behøver ikke være medlem af folkekirken, være kristen eller tro på Gud for at tale med en præst. Læs mere her.

 

Apps, der kan støtte dig som pårørende

Børn i sorg

Denne app er et godt redskab til voksne, der oplever, at det kan være svært at sætte de rigtige ord på sorgen i samtale med børn. Appen kan skabe en tryg ramme for samtalen, og det kan skabe en umiddelbar og let indfaldsvinkel til emner, som normalt kan være svære at tage op. Mediet og samtalebillederne i appen og e-bogen kan hjælpe voksne, når de skal fange børns opmærksomhed, og det kan pirre børnenes nysgerrighed og støtte dem i selve samtalen, da mediet og det visuelle gør samtalerne mere håndgribelige. På denne måde bliver samtalen om det svære en positiv oplevelse. I appen gives de voksne viden og samtalebilleder af søde dyr, som den voksne og barnet kan bruge til at lave historier sammen om det, der rører sig i barnets liv. På den måde kan barnet få sat ord på sine følelser, tanker og oplevelser og få den støtte og hjælp fra voksne, som barnet har brug for.

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu