Bøger

I den første tid efter jeg havde mistet, kunne jeg ikke rigtig overskue at tale med så mange mennesker, men jeg slugte til gengæld andre menneskers fortællinger og erfaringer, som jeg læste i nogle af de bøger, der er nævnt nedenfor. Det gav mig et billede af, hvad jeg stod overfor, og at jeg ikke var alene i verden med at have oplevet det frygtelige at miste en af sine nærmeste.

Mange sørgende har stor glæde af at kunne spejle sig i historier, der minder om deres egen, og blive klogere på, hvad sorg er, og hvilket fænomen de står overfor.
I den første tid efter man har mistet, kan man måske ikke overskue at mødes med særlig mange mennesker, men det at læse en bog - og derigennem kunne spejle sig i andres sorg - kan give én et billede af, hvad man skal til at gå i møde, og hjælpe én til at vide, at man ikke er alene i verden med den frygtelige oplevelse; at miste.
Derfor vil vi anbefale en række bøger, som er opdelt efter tabsomstændighed eller emne, og som står i alfabetisk orden i forhold til bogtitel.
Vi hører meget gerne fra jer, hvis I oplever, at der mangler bøger indenfor det, I søger - eller hvis I vil anbefale nogle bøger, I har haft glæde af.

God læselyst! Jeg håber, det vil hjælpe jer ...

Bøger til dem, der har mistet små børn

“Alt hvad du ejer” af Casper Eric (2018); Alt hvad du ejer, handler om tab; om krisen og den efterfølgende afsked med en kæreste, der aborterer spontant i 11. uge, og om tabet af de forbindelser, der knytter den unge mand til verden. Men Caspar Eric retter her også blikket mod, hvordan næstekærligheden kan findes frem og aktiveres i de tab, og hvordan det lille private sorgrum kan pege ud på de større bevægelser, der er i gang i verden. For Alt hvad du ejer handler også om sorg og hukommelse, og hvilke begivenheder der får lov at være en del af historien. Forlaget Gyldendal. (Saxo.com).
”At miste et barn er en livsproces” af Susanne Østergaard (2005); I bogen fortæller 19 forskellige kvinder om deres personlige oplevelse af at være mor til et dødt spædbarn. Bogens ærinde er at give indblik i, hvilken betydning dette har 10, 20, 30 eller 40 år efter. De 19 kvinder fortæller hudløst ærligt om: Hvordan det påvirker parforholdet, familie og venners reaktioner, hvordan det føles at være mor til et dødt barn, forholdet til de levende børn og tanker om holdninger til livet og døden. Forlaget: Frydenlund. (Saxo).

Dø - Lev og elsk, så du kan dø lykkeligt af Daisy Løvendahl 2018 Forlaget Løvendahl

Daisy Løvendahl og hendes mand blev gift i 2007. Kort efter brylluppet blev hun gravid, og de brugte de næste måneder på at lave et børneværelse. I det tidlige morgengry 9. juni 2008 tog de sammen en taxa, som kørte stille, da Daisy havde veer. De var fulde af forhåbninger og parate til at komme hjem med deres barn og begynde livet som familie. De vendte hjem om natten uden deres barn. Sønnen, Gabriel, døde under fødslen, og på under et døgn blev alle deres forestillinger om livet knust. Dette er Daisys beretning om året, hvor hun mødte døden, lærte om kærligheden og blev klogere på livet. Det er en personlig fortælling om at miste, gennemgå modgang og blive mor igen. Om at stå alene og være sammen. Modtag gratis læseprøve eller køb bogen her.

”Englemor” af Pernelle Schmidt (2012); ”Englemor.” Jeg smager lidt på ordet. Det er ikke særligt svært at blive, men det er enormt svært at være. For det, jeg er, kan man jo ikke være. Sådan er reglerne! Vores børn dør ikke! – i hvert fald ikke før os. Men det gjorde min dreng altså. Lige pludselig. Kvalt i sin mad i vuggestuen. BUM! Ja, mit liv er fuldt af BUM!BUM! Så skal jeg skilles. BUM! Så dør Tobias. BUM! Forlaget Indblik (Saxo).
”Historien om en mor” af Peter Madsen, frit fortalt efter H.C. Andersen (2015); en indre rejse gennem sorgens faser - kamp, fortvivlelse og til sidst accept. I smukke og dramatiske billeder genfortæller Peter Madsen historien om en mors kamp mod døden for ikke at miste sit syge barn. Hun er parat til at ofre alt, men når til sidst frem til at måtte acceptere sin skæbne. Bogen er en visuel fortolkning af H.C. Andersens “Historien om en moder”, som digteren skrev i 1847. Forlaget Bibelselskabet (Saxo).
”I kan jo altid få en ny” af Louise Raaschou (2017); At miste sit barn er at miste det mest dyrebare i verden. Hvert år dør omkring 1000 spædbørn i Danmark. Når et spædbarn dør, står forældrene tilbage med en sorg så stor, at alt andet føles meningsløst. Hvordan lever man videre med denne sorg? Og hvordan kan omgivelserne støtte de ramte forældre? Forlaget: Lindhardt & Ringhof (Saxo).
”Jeg løber” af Anders Legarth Schmidt (2018); "Jeg løber" er et stærkt selvbiografisk værk, der handler om Anders Legarth Schmidt og den sorg, der ramte ham, da hans seksårige datter Ellen døde af kræft. Hvordan kommer man videre? Da Anders Legarth Schmidt mistede sin datter til kræften, var det en stor mur af sorg, der ramte ham. Det eneste, der kunne give ham luft fra sorgen, var hans løbesko og de mange kilometer, de tilbagelagde sammen med ham i det næste lange stykke tid. Forlaget Politiken (Saxo).
”Min usynlige søn” af Esben Kjær (2016); Dette er en bog om at leve med sine døde. De går nemlig ikke væk, men bliver med os resten af livet. "Min usynlige søn" er historien om Esben Kjærs erkendelsesrejse gennem sorgen, efter at han mistede sin syvårige søn Sebastian til kræft. Selvom bogen primært er Esben Kjærs fortælling, indeholder den også research og interviews med eksperter og andre, der breder perspektivet ud. Forlaget Gyldendal (Saxo).
”Mit barn døde - 25 forældre skriver om at miste et barn”. (2001) af Birgit Madsen; Hvert år rammer en tragedie knap 700 danske hjem - et barn dør, og forældrene efterlades med savnet og sorgen over det døde barn. I denne bog gives ordet til 25 mødre og fædre, der med egne ord beretter om livet før og efter mødet med døden. Om savnet af det døde barn, sorgen, vreden, omverdenens reaktioner, og om hvordan en almindelig hverdag forandredes, og en fremtid gik itu. Og om hvordan de, for de flestes vedkommende, alligevel formåede at stykke tilværelsen sammen igen. Kroghs Forlag/Kræftens bekæmpelse (Saxo).
”Sophus, den stille død – en beretning om spædbarnsdød” af Benny Schacksen (2012); Dette er en personlig beretning om det at miste sit lille barn, om hvordan omgivelserne reagerer, samt om hvordan man kan komme videre. Bogen er også et forsøg på at komme det generelle tabu og den åbenlyse berøringsangst, der er så udbredt omkring spædbarnsdød og døden generelt, til livs. Forlaget Mellemgaard (Saxo).
”Sorg; den dybeste ære glæden kan få” af Lise Trap (2010); Lise Trap har selv mistet en søn, og bogen “Sorg” er en ærlig og personlig bog, der er bygget på forfatterens personlige og faglige erfaringer med sorg. Bogen vedkommer i høj grad den, der sørger, men er også en stor hjælp for dem, der er den sørgende nærmest. For hvordan støtter man bedst muligt én i dyb sorg? Forlaget ALFA (Saxo).
Sorg mit barn af Lisa Meisner Kofoed (2019); Som oftest er en graviditet forbundet med glæde, forventninger og drømme om den lykkelige familieforøgelse. Glæden kan dog slukkes med et fingerknips, når en rutinescanning viser, at noget er galt. Sorg, mit barn er forfatteren Lisas egen fortælling om den alt for tidlige fødsel af hendes datter Smilla. Fortællingen om et forløb, hvor Lisa mod sin vilje blev herre over sin egen datters liv og død. For Smilla ville måske kunne bæres graviditeten ud, men hun ville ikke kunne leve. Forlaget Tubine (Gucca).

Bøger til dem, der har mistet større børn

”Da Marie døde – Mosaik om en 14-årig” af Birgit Madsen (2003); Netop konfirmeret bliver Marie dræbt i trafikken. En forårsdag i 2000. Denne bog er en mosaik, hvor en kreds af mennesker, der kendte Marie, fortæller om, hvad det kom til at betyde for dem at miste hende, og hvad det forandrede i deres liv. Maries mor skriver et langt og gribende indlæg om smerten ved at miste sin datter, Maries stedfar beskriver sin sorg, og hvordan han måtte være den stærke for at holde sammen på familien. Storesøsteren beskriver, hvordan hun trækker sig ind i sig selv, og bedsteforældrene fortæller om, hvordan de har forsøgt at komme videre. Maries lillesøster er interviewet og fortæller om, hvilke tanker hun har gjort sig om liv og død, og hvad det har betydet i hendes dagligdag. Kroghs Forlag (Saxo).
”Den første vintergæk” af Kirsten Hansen-Møller (2003); En mors beretning om at miste en datter og samtidig få et barnebarn. Datteren dør af kræft, få dage efter at hun har født tre måneder for tidligt. Forfatteren (f. 1942) fortæller om at være mormor og om at arbejde sig igennem tabet og sorgen. PP Forlag (Saxo).
Du som er i himlen – os der er tilbage (2018); Det er fuldstændig ubærligt at miste sit barn, og for Kennis far, Poul Offersen, har det betydet en gennemgribende ændring af prioriteter. Han har solgt den virksomhed, han selv har opbygget gennem 20 år, og han har fået et markant anderledes syn på livet. Fra at have haft fokus på bundlinjen, har han nu fokus på at få det bedste ud af livet hver dag. ”Sorg er en kæmpe stemningsdræber. De fleste ved ikke, hvad de skal sige, når de møder mennesker i sorg. Når jeg møder nye mennesker, som spørger, om jeg har søskende, siger jeg nej, og hvis de så lærer mig bedre at kende, så fortæller jeg dem min historie." Sådan siger Pernille Koustrup Offersen, som mistede sin bror Kenni i en voldsom trafikulykke, da hun var 13 år gammel. I løbet af den sorgbearbejdelse, de begge to har været igennem - og som de vil være i resten af deres liv - har de besluttet, at de gerne vil hjælpe andre i stor sorg ved at fortælle deres historie. Forlaget KKO foredrag (Gucca).
”Efter Sara” af Bente Ladefoged Nielsen (2015); "Efter Sara" er en personlig beretning om at leve med sorgen efter tabet af sit barn. Hvordan er det at leve med og konstant at genleve de forfærdelige omstændigheder i sit hoved? Hvordan kan man fungere i en omverden, der er "kommet videre"? Hvordan overdøver man og kontrollerer det kaos af tanker, man oplever? Hvordan overlever man? Forlaget Mellemgaard (Saxo).
”Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage” af Naja Marie Aidts (2017); Når man rammes af sorg, får det en ubeskrivelig betydning for resten af ens liv. Det ved Naja Marie Aidt alt om, og i denne bog beretter hun om, hvordan tabet af sønnen Carl ændrede alt. Bogen er skrevet midt i den rå sorg og er derfor samtidig et vidnesbyrd om chok og tidlig sorg. Naja Marie Aidt citerer fra litteratur om sorg fra hele menneskets historie og har skrevet boget i små prosastykker, der er både poetiske, lyriske - og ikke mindst rørende. De er skrevet til Carl og fortæller om livet efter et ulideligt tab. Her handler det om den største kærlighed, der findes, og vejen tilbage til livet. Forlaget Gyldendal (Saxo).
”Hvad er sorg andet end udtryk for kærlighed?” af Lisa Næblerød (2010); Fredag den 3. marts 2006 bliver 18-årige Cecilie Næblerød, kaldet Cille, myrdet af sin ekskæreste til en fastelavnsfest på Hasseris Gymnasium for øjnene af flere hundrede festdeltagere. Bogen er en dogmebog; en mors hudløst ærlige beretning, som tager udgangspunkt i de dagbøger, som Cilles mor Lisa i mere end to år skrev til Cille. Som læser bliver man taget med ind i sorgens altopslugende og mørke univers; ned i den dybeste dybe afmagt. Man er dog hele tiden taget i hånden af tro, håb og kærlighed, et ukueligt livsmod, humor og viljen til at få et smukt og oplevelsesrigt liv, på trods af en smerte så stor at livet indimellem har været et helvede på jord. Forlaget Simple-Being (Saxo).
”Ingenmandsland” af Anna Kløvedal (2009); ”Ingenmandsland er ikke nogen selvhjælpsbog med konkrete anvisninger på, hvordan man tackler livet med et sygt barn, bearbejder sorgen og “kommer videre”. Bogen handler om at leve med og i sorgen, om at leve med det sværeste, man kan komme ud for her i livet, nemlig at miste sit barn.”Ingenmandsland” er mit vidnesbyrd om den tilstand, som jeg både fysisk og psykisk kom i, da min datter blev indlagt, og som jeg på sin vis stadig befinder mig i efter tabet. Ingen ord, ikke tusinder af tårer, ikke et skrig kan råbes så højt, at det bare tilnærmelsesvis beskriver den smerte, vi er i, os der har mistet.” beskriver Anna. Forlaget Tiderne skifter (Saxo).
”Janne er her ikke mere” af Ilse og Kjeld Johnsen (2001); Et forældrepar mister deres datter på 18 år ved en trafikulykke. De fortæller om sorgen og tabet gennem 5 år, og om hvordan de kom ud for uforklarlige oplevelser, som overbeviser dem om, at Janne forsøger at komme i kontakt med dem. Dette åbner deres øjne for livet i den 2. dimension, og de tror nu på et liv efter døden, hvor de skal møde Janne. Bugtens Bogforlag (Saxo).
”Kære Anne Stine - breve til en engel” af Hans Lauge Petersen (1998); En fars dagbog er skrevet som breve til hans datter, som omkom under en udlandsrejse, og den former sig som en lang kærlighedserklæring og afsked, der beskriver smerten og sorgen over det ubærlige tab. Forlaget Jellinge (Saxo).
”Er livet livet værd” af Hans Lauge Petersen (2001); Med udgangspunkt i to markante begivenheder i sit eget liv - et hjertestop og tabet af sin ældste datter - giver forfatteren et bud på, hvordan man kan komme videre med sit liv og finde nye værdier, når man har været ude i en dyb krise. Forlaget Jellinge (Saxo).
”Mit barn døde” - 25 forældre skriver om at miste et barn. (2001); Hvert år rammer en tragedie knap 700 danske hjem - et barn dør, og forældrene efterlades med savnet og sorgen over det døde barn. I denne bog gives ordet til 25 mødre og fædre, der med egne ord beretter om livet før og efter mødet med døden. Om savnet af det døde barn, sorgen, vreden, omverdenens reaktioner, og om hvordan en almindelig hverdag forandredes, og en fremtid gik itu. Og om hvordan de, for de flestes vedkommende, alligevel formåede at stykke tilværelsen sammen igen. Kroghs Forlag/Kræftens bekæmpelse (Saxo).

Bøger til dem, der har mistet sin ægtefælle/partner

”Et år med magisk tænkning” af Joan Didion (2018); I julen 2003 blev Joan Didion og hendes mand John Gregory Dunnes datter alvorligt syg. Nogle dage senere, netop hjemvendt fra et besøg hos hende på hospitalet, sætter de sig til at spise aftensmad, da John falder død om - ramt af et hjerteslag. Et år med magisk tænkning er Didions smukke, ærlige og usentimentale forsøg på at forstå "de uger og siden måneder, som ændrede enhver fast forestilling, jeg havde haft om død, om sygdom, om held og uheld, om medgang og modgang, om ægteskab og børn og erindring, og om sorg". Dybest set håber hun på, at han vender tilbage, og det er denne irrationelle tankegang, der er magisk tænkning. Forlaget Gyldendal (Saxo).
"Ind i en stjerne" af Puk Qvortrup (2019) er en roman om det ubærlige. Om at miste sin elskede, om lammende sorg og oprivende smerte, om livet med en utrøstelig, toårig dreng, der ikke forstår, hvorfor hans far pludselig ikke er der mere. Og om at føde et barn alene, tre måneder efter sin mands død. Men det er også en fortælling om livet, der langsomt melder sig igen i form af små glimt af glæde og taknemlighed – over de to børn, over selv at være i live. Forlaget Grif (Saxo).
Mellem regndråber af Hanne Marie Svendsen (2019);

Det gælder om at løbe mellem regndråberne, sagde en gammel ven til forfatteren Hanne Marie Svendsen. Hun havde lige mistet sin mand. De to havde været gift i over 60 år. Romanen Mellem regndråber berører sorg, tab, at skulle indstille sig på det uafvendelige, prøve at finde vej til et nyt liv og opdage, at også humor kan være en overlevelsesstrategi. Det er de temaer, teksten kredser om, mens den flettes sammen af erindringer, drømme, tanker om sprog og tid, små situationer fra hverdagslivet, samtaler med levende og døde – og besøg i columbariet, hvor urnen nu står i sin niche. Forlaget Gyldendal (Saxo)
”Min mand døde. Min kone døde” af Birgit Madsen (2002); I denne bog gives ordet til 25 efterladte, der står tilbage efter tabet af en ægtefælle eller kæreste. Nogle har oplevet et langt sygdomsforløb, for andre kom tabet helt uden varsel. Nogle har ansvar for børn, andre står helt alene tilbage. Bogens 25 indlæg er gribende skrevet med stærkt personlige og ærlige beretninger og vil uden tvivl kunne være til stor hjælp for andre i lignende situationer. Forlaget Gyldendal. (Saxo).
”Tit er jeg glad” af Jens Christian Grøndal (2016); Efter Georgs død står Ellinor helt alene. Hun bor sammen med hans to tvillingesønner fra et andet ægteskab og skal få livet til at fungere. Men hvordan gør man det? Bogen beskriver en historie om kærlighed, familie, sorg og dét at få livet til at gå videre, selvom alting føles helt forkert. Forlaget Gyldendal (Saxo).
Her bor de levende - om livet efter en ægtefælles død af Charlotte Bork Høvsgaard (2017)
Her bor de levende - om livet efter en ægtefælles død af Charlotte Bork Høvsgaard (2017)

Da Thomas dør som 42-årig, bliver Charlotte enke. Hun er 39. Enke med både en fortid og en fremtid. Men hvordan kommer man videre efter at have mistet sin mand? I Her bor de levende prøver Charlotte at forstå sorgen, som den var lige efter dødsfaldet, og hvordan den har udviklet sig til noget, man også kan leve med. Charlotte fremskriver et nyt liv med plads til både de levende og de døde.
Forlaget People’s press (Saxo)
Tomrum - I chok - og tiden efter et dødsfald af Karin Feit Almberg (2016) Hvordan ser livet ud, når ens ægtefælle pludselig dør? Karin Feit Almberg beretter i bogen om det første år uden Jørgen. ”Jeg har stadig ikke forstået, at man kan have sin elskede hos sig om morgenen. To timer senere er man enke og skal aldrig mere tale med ham, som man er vågnet op sammen med igennem 28 år.” Ordene er Karin Feit Ahlbergs, der i bogen beskriver det chok, der indtraf, da hun mistede sin mand. Tilværelsen ændrede sig fra det ene øjeblik til det næste, og alt blev pludselig uvirkeligt. Hvor blev dagligdagen af? Samtalerne? Drømmene? Hvor blev livet af? Forlaget Eksistensen (Saxo)
Også du af Eva sloth Carlsen (2016) Sorgen kan fylde meget, når en ægtefælle dør. I novellesamlingen "… også du" skildrer Eva Sloth Carlsen en række kvinder, som alle har mistet deres mand. Samlingens syv noveller udgør etaper på den lange vej gennem usikkerhed, angst og ensomhed for den, der er blevet ladt alene tilbage, indtil bjerget endelig er besteget, og udsigten til de større horisonter igen er synlig. Forlaget Sage (Saxo)

Bøger til ældre mennesker i sorg

"Sorg - når ægtefællen dør" af Jorit Tellervo. Udgivet af Palliativt videnscenter (2017)

Bogen henvender sig til alle, der har brug for viden om sorg og sorgstøtte, når ægtefællen dør – også før man konkret får brug for det. Bogen er bygget op i to dele:

  1. Første del af bogen handler om sorg: Fra reaktioner på sorg, en ny forståelse af sorg og kulturens betydning, til viden om, hvordan vi magter at leve uden ægtefællen. Faglige artikler og interview med efterladte står side om side.
  2. Bogens anden del handler om sorgstøtte: Fra omgangskredsen, fra andre efterladte og fra fagpersoner, og med tilbud om behandling, der kan supplere, hvis sorgen bliver kompliceret.

Udkom i bogform i foråret 2015.

DOWNLOAD BOGEN “SORG – NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR”

Så længe lager haves, kan du gratis rekvirere bogen i trykt version ved at sende en mail med navn og adresse til rehpa@rsyd.dk

Du kan downloade bogen: Sorg – når ægtefællen dør

Bøger til mennesker, der har mistet søskende

”Da Marie døde – Mosaik om en 14-årig” af Birgit Madsen (2003); Netop konfirmeret bliver Marie dræbt i trafikken. En forårsdag i 2000. Denne bog er en mosaik, hvor en kreds af mennesker, der kendte Marie, fortæller om, hvad det kom til at betyde for dem at miste hende, og hvad det forandrede i deres liv. Maries mor skriver et langt og gribende indlæg om smerten ved at miste sin datter, Maries stedfar beskriver sin sorg, og hvordan han måtte være den stærke for at holde sammen på familien. Storesøsteren beskriver, hvordan hun trækker sig ind i sig selv, og bedsteforældrene fortæller om, hvordan de har forsøgt at komme videre. Maries lillesøster er interviewet og fortæller om, hvilke tanker hun har gjort sig om liv og død, og hvad det har betydet i hendes dagligdag. Kroghs Forlag (Saxo).
“Du som er i himlen – os der er tilbage” (2018); ”Sorg er en kæmpe stemningsdræber. De fleste ved ikke, hvad de skal sige, når de møder mennesker i sorg. Når jeg møder nye mennesker, som spørger, om jeg har søskende, siger jeg nej, og hvis de så lærer mig bedre at kende, så fortæller jeg dem min historie." Sådan siger Pernille Koustrup Offersen, som mistede sin bror Kenni i en voldsom trafikulykke, da hun var 13 år gammel. Det er fuldstændig ubærligt at miste sit barn, og for Kennis far, Poul Offersen, har det betydet en gennemgribende ændring af prioriteter. Han har solgt den virksomhed, han selv har opbygget gennem 20 år, og han har fået et markant anderledes syn på livet. Fra at have haft fokus på bundlinjen, har han nu fokus på at få det bedste ud af livet hver dag. I løbet af den sorgbearbejdelse, de begge to har været igennem - og som de vil være i resten af deres liv - har de besluttet, at de gerne vil hjælpe andre i stor sorg ved at fortælle deres historie. Forlaget KKO foredrag (Gucca).
”Min søster døde. Min bror døde” af Anneli Iversen og Peter Olesen (2003); I” Min søster døde. Min bror døde” skriver 25 børn, unge og voksne om at have mistet en søster eller bror, bla. som følge af kræft, trafikulykker og selvmord. De fleste, mens de var børn eller unge. Oplevelsen betød oftest, at det raske og levende barn var overset og glemt, fordi den syge og døde fyldte det hele. Emnet har i mange år været stærkt tabubelagt og trænger derfor til belysning. Bogen bliver et spejl for andre med samme traumatiske baggrund. Igen er budskabet: Bryd tavsheden. Sæt ord på - igen og igen! Kroghs Forlag (Saxo).
”Tankestrøm og -streger” af Pernille Strøm Øster (2017); For 3 år siden mistede Pernille Strøm Øster sin lillebror i en tragisk ulykke. Den ene dag en ung, ubekymret 19-årig pige, klar til at erobre verden, den næste dag en pige med et ældgammelt sind, med alt for meget livserfaring og med en lillebror i himlen. Bogen ”Tankestrøm og -streger” er en bog flettet sammen af Pernille Strøm Østers tanker og følelser – i form af digte, illustrationer, collager, fabler, anekdoter, tankespind og meget mere. Forlaget Bolden (Saxo).

Bøger til dem, der har mistet en forældre (og bedsteforældre)

Kastevind af Alberte Winding 2018

Kastevind er Alberte Windings fine erindringsglimt fra barndommen. Om at forsøge at afkode, hvordan man får de voksne til at få øje på en. Om drenge og det første kys. Om at miste sin mor og være alene med sin sorg. Og om at lede efter sig selv i ret meget rod. I denne fine, stemningsmættede bog fortæller Alberte Winding om at navigere mellem voksne, der er optagede af deres eget. Tidligt i hendes liv går forældrene hvert til sit, og et par år efter tager hendes mor sit eget liv. Men midt i det hele har Alberte også sorgløse snakke om drenge med sin veninde, laver bål på stranden i lyse somre og ønsker sig brændende en hest og tykkere hår. Kastevind er en usleben skildring af barnets verden og af at stå på tærsklen til ungdommen med en længsel efter at høre til.
Forlaget Rosinante (Saxo)
“Snefnug i mørket” af Heidi Bjerre Olsen og Sara Bjerre Sørensen (2018): En bog der belyser det at miste en nær relation - set med to generationers øjne. Heidi og Sara fortæller åbent og ærligt på skift om deres oplevelser, følelser og tanker igennem sygdomsforløbet og giver indblik i, hvordan den nøjagtig samme hændelse kan opleves forskelligt af to generationer. Forlag: Bjerre Books (saxo.com)
Tænker du stadig meget på det? af Cecilie Fabricius (2019)
I en række korte, poetiske tekster skildrer forfatteren tiden op til og efter farens død. Hvad sker der, når ens far pludselig bliver syg og dør? Gennem små øjebliksbilleder beskriver Cecilie Fabricius mødet med sorgen før, under og efter sin fars død i 2016. Om besøg på sygehuset, om den sidste samtale, om den uforstående omverden – om tilværelsen tæt på sygdom og om tilværelsen efter at have mistet. Cecilie Fabricius inviterer med sine intense tekster læseren ind i et univers, der somme tider er sørgmodigt, somme tider grotesk, somme tider humoristisk og somme tider en sindrig blanding af det hele. Tabet for forfatteren er ikke kun tabet af en vigtig familiefigur; det er også tabet af identitet og historie. Hvem er jeg, når min far ikke er her mere? Forlaget Eksistensen (Gucca)
Vis mig dine tårer” af Ditte Clemen (2018); Bogen er en personlig fortælling om at miste sin far som niårig. Bogen giver et indblik i, hvor livsomstyrtende en fars eller mors død opleves af et barn, og hvordan sorgen kan komme til at få afgørende betydning for den sørgendes selvbillede langt ind i voksenlivet. Det er en bog om tab og kærlighed og de barske konsekvenser, børn og unge i sorg oplever, hvis de mødes med tavshed eller færdiglavede løsninger på sorgarbejdet. Men det er også en fortælling om, hvordan vi kan leve med sorg uden at lade den skygge for livet. Gennem bogen kommer forfatteren i samtale med en psykolog, en kropsterapeut og en spirituel vejleder med bud på, hvordan vi bliver bedre til at rumme og transformere vores sorg. Med disse samtaler ønsker forfatteren at inspirere læseren til selv at åbne op for flere samtaler om sorg og tab samt afprøve nye veje i sorgarbejdet. Forlaget Byens (Gucca.dk).

Bøger til dem, der har mistet til selvmord

Brevet til min datter af Susy Knudsen (2009); Det var til en fest sammen med sine venner, at min højtelskede syttenårige datter valgte at tage sit eget liv ved at springe ud fra en altan på 5. sal. Brevet til min datter startede som en hilsen til hende, hvor jeg fortæller, hvordan mit liv med ét blev forvandlet til et helvede. Hvordan jeg følte, tænkte og reagerede i mange situationer. Og hvordan jeg vælger at se kendsgerningerne i øjnene og tage kampen op i stedet for at slippe taget og forsvinde fra virkeligheden og den smerte, som truede med at tage livet af mig. Forlag et Zalamanca (saxo)
Om mørke og om lys af Hanne Frøyr 2017 Forlaget Borgen (Gucca)
– Hvad jeg lærte, da min datter tog sit eget liv
Forfatter og psykolog Hanne Frøyr oplevede sit livs største mareridt, da hendes voksne datter begik selvmord, men det viste sig, at den tragiske begivenhed også kom til at åbne for en ny forståelse af den menneskelige tilværelse, af livet og af døden. Om mørke og om lys er en åbenhjertig og personlig fortælling, som tager fat på livets allerstørste spørgsmål. Bogen beskriver de oplevelser, som forfatteren havde af at være i kontakt med sin datter i tiden efter hendes død og er et personligt bud på, hvordan man som nærmeste pårørende kan håndtere tabet af dem, der står ens hjerte nærmest. Bogen er samtidig en indtrængende opfordring til at bryde med tabuet omkring de hundredvis af danskere, som hvert år tager deres eget liv og den fortæller, hvorfor selvmord aldrig er løsningen på livets problemer.
”Sorgen ved selvmord” af Inger Anneberg (2002); I “Sorgen ved selvmord” giver Inger Anneberg ordet til mennesker, som kun sjældent bliver hørt, nemlig efterladte efter selvmordere. Alle har dybt personlige historier på hjertet og et håb om, at deres erfaringer og overlevelsesstrategier må komme andre til gode. Det at kunne hjælpe nogen ved at fortælle sin historier er for de fleste en god måde at komme videre på. Forlaget: Høst (Saxo).

”Det ligner en sorg” (Digtsamling) af Christel Wiinblad (2011): 22 digte, hvor digteren reflekterer over sorgen over sin lillebrors selvmord, men hvor også lyset og håbet for en fremtid begynder at tegne sig. Forlaget A Ducksoup Book (Saxo).

Bøger generelt

At være dødelig Atul Gawande 2016 Forlaget Lindhardt og Ringhof

Det eneste vi alle ved om livet er, at vi alle sammen skal dø på et tidspunkt. Men med de medicinske fremskridt kan vi leve længere og længere, og vi har det derfor med at glemme, at vi faktisk er dødelige. I "At være dødelig" fortæller kirurg Atul Gawande om sine erfaringer fra både det personlige liv og arbejdslivet. Han skriver om hvordan vi kan lære at acceptere livets grænser og opnå et rigtigt godt liv. "At være dødelig" formidler døden, men også livet, til dig, der kan have svært ved at nyde nuet.
Det sørgende dyr af Svend Brinkmann 2018. Forlaget Klim:

Bogen handler om sorgen som et livsvilkår for mennesker, der knytter sig til andre i kærlighed. Sorgen bliver dermed en nøgle til at forstå, hvad det vil sige at være menneske udtaler Svend Brinkmann i forbindelse med udgivelsen af sin bog.
I denne bog udfolder Svend Brinkmann – blandt andet gennem eksempler fra litteraturen, kunsten og teatret – sorgens væsen og det vilkår, det er at leve med sorgen. Og han diskuterer, hvad sorgen fortæller om os som mennesker, der formår at elske trods dødens uomgængelighed.
Døden - En overlevelsesguide af Esben Kjær (2019); 

Døden – En overlevelsesguide er en håndbog til den højst ufrivillige psykologiske og eksistentielle rejse gennem sorgen, du brutalt er blevet sparket af sted på. Den fjerner ikke sorgen – men forhåbentlig kan den hjælpe dig med at navigere bedre i den måske største krise i dit liv. Bogen giver dig et sted at starte i din sorgproces og er med dig på hele rejsen. Forlaget Gyldendal (Saxo)

En livsnødvendig samtale om døden af Etisk Råd (2019)

Med dette hæfte kan du få indsigt i betydningen af at få talt med dine nære om de ting, der betyder mest for dig i livet. Det Etiske Råd har i forbindelse med sit projekt om ”Etik ved livets afslutning” indledt et samarbejde med Det Nationale Sorgcenter med det formål at fremme en kultur, hvor det bliver nemmere at rumme døden som et vilkår ved livet, og mere naturligt at tale med hinanden om, hvad der er vigtigt i den tid, der er tilbage. Som afslutning på dette forløb udgives et lille hæfte, som kan anvendes i familien, til at få taget hul på samtalen om døden – og det liv, som skal leves op til døden. Ved samtalen sættes fokus på, at den sidste del af livet skal være en god tid, og at det er vigtigt at træffe de nødvendige beslutninger i tide. Kan bestilles her

”Hjertebånd - at leve med sine døde” af Lise Trap (2013); Med "Hjertebånd - at leve med sine døde" præsenterer sognepræsten Lise Trap en ny sorgteori, som fokuserer på, at en sorg ikke blot skal overstås, men at man som menneske skal lære at leve med den som en integreret del af livet. "Hjertebånd - at leve med sine døde" indeholder flere eksempler på, hvordan mennesker formår at leve videre med de afdøde i tankerne. Forlaget ALFA (Saxo).
Hvad døden har lært mig om livet - 21 personlige fortællinger af Benjamin Krasnik, Nanna Schelde, Lisa Seest Nielsen, Anders Dræby & Else Marie Nygaard m.fl. (2019); "Det er døden, som gør livet vigtigt. Hvis vi levede uendeligt, var det jo ligegyldigt, hvad vi puttede i dagen for der var med garanti en ny dag." - Overlæge Lisa Seest NielsenMan siger, at man bliver klogere af at leve. Men der er også meget at lære af døden. For døden kan kaste nyt lys på livet. I Hvad døden har lært mig om livet deler 21 markante og tænksomme danskere ud af deres personlige og professionelle erfaringer med at have døden tæt inde på livet. Forlaget: Kristeligt dagblads forlag (Saxo)
”Hvorfor må vi ikke tale om døden” af Kristian Ditlev Jensen og Jørgen Lange Thomsen (2011); Der er ikke noget, der kan stoppe en hyggelig middagssamtale, som snak om døden. Døden er stadig et tabu, men flere og flere tager stilling til, hvad der skal ske med dem, når de dør. De skriver allerede som unge testamente og snakker med familien om det. For vi ved jo, det sker, men ikke hvornår. Forfatteren Kristian Ditlev Jensen har haft døden ind på kroppen tidligt i sit liv, flere gange, og retsmediciner Jørgen Lange Thomsen beskæftiger sig daglig med døde mennesker. I denne tabu-nedbrydende bog taler de to om alle dødens aspekter. Forlaget Gyldendal (Saxo)
Med flaget på halvt -at være i sorg af Mette Marklund (2012) Når vi mister en af vores kære, sætter vi flaget på halv. På den måde markerer vi over for omverdenen, at nogen er død, og vi gør opmærksom på vores sorg. Flaget tager vi ned igen, men livet fortsætter med flaget på halv. Sorgen og savnet bliver ved med at være til stede. For de fleste er den efterfølgende tid svær at komme igennem. Verden har ændret sig, og pludselig skal livet fortsætte uden ham/hende. I et ærligt og vedkommende sprog sætter bogens forfatter ord på de følelser og stemninger, der præger situationen efter et dødsfald; savnet af den døde, ensomheden, vreden over at livet ubekymret går videre, skyldfølelsen, tomheden. Bogen er skrevet til dem, der står tilbage efter et dødsfald. Men bogen vil også være oplagt for læsere, der er i tæt kontakt med efterladte. Med flaget på halv er bygget op af små afsnit og illustreret med sort-hvide stemningsfyldte fotografier. Mette Marklund er læge og er underviser andre læger i etik. Unitas forlag (Saxo)

Sig farvel - Hvad præster ved om sorg af Julia Lahme (2009).

I "Sig farvel" taler forfatter Julia Lahme med danske præster om sorg og om, hvordan man får håbet og troen tilbage efter at have mistet en, man holdt af. Julia mistede sin mor til kræft tre år tidligere. Hun havde brug for at tale med nogen, der kunne give hende håb om, at der var lys for enden af sorgtunnelen.
Med udgangspunkt i sit eget tab begiver Julia sig ud i Danmark for at tale med seks præster, der kan tilbyde hende og andre sørgende mennesker hjælp på hver deres helt personlige måde. Selvom Julia må konstatere, at ingen kan tage smerten fra én, kan præsterne hun møder tilbyde et større perspektiv at se sorgen i.
"Sig farvel - Hvad præster ved om sorg" er en livsbekræftende og smuk bog, der sætter tanker i gang - både til den, der lige har mistet, og den, der tænker over livets store spørgsmål. De dybe samtaler ledsages af Bjarke Johansens smukke fotografier og en masse citater og tanker om livet, døden og sorgen. Forlaget: Pretty Ink. (Saxo)

Teoretiske bøger om sorg

”At forstå sorg” af Jesper Roesgaard og Preben Engelsbrekt (2013); Det er næsten lige svært at skrive om sorg, som det er at forstå sorg. Sorg er en følelsesmæssig situation, der kan opfattes vidt forskelligt afhængig af habitus. I “At forstå sorg” forsøger Preben Engelbrekt & Jesper Roesgaard Mogensen at give en vejledning i, hvordan man forstår de sorgreaktioner, der kan opstå hos børn og unge. Bogen henvender sig primært til professionelle, og i bogen er omdrejningspunktet børn og unge, der har mistet deres forældre, eller som har forældre, der har været eller er ramt af svær sygdom. Som professionel bliver du med “At forstå sorg” klædt på til at håndtere den situation, du står i, når du står over for et barn eller et ungt menneske i sorg. Forlaget Samfundslitteratur (Saxo).

”Tab og Sorg” af Mai-britt Guldin (2014); Langt de fleste mennesker vil på et eller flere tidspunkter i deres liv opleve sorg, og “Tab og sorg” handler om at acceptere og forstå denne del af livet. Ifølge Tab og sorg skal sorg typisk ikke behandles; sorg tager den tid, den tager, og er en del af livet, som de fleste mennesker kommer over af sig selv. Men der findes også sorg, der kræver behandling, og denne bog hjælper med at finde ud af, hvordan dette kan identificeres. Denne bog er henvendt til professionelle og betegnes som en grundbog om tab og sorg. Den nyeste teori og forskning er vægtet og den professionelle får god hjælp til, hvordan de bedst muligt hjælper den person i sorg, der har søgt hjælp. Forlaget Han Reitzels (Saxo)
Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu