Det kan give rigtig meget at høre andre tale om fænomenet sorg -sorgen som man selv føler så dybt. Derfor har vi her samlet nogle podcasts med forskellige aspekter og perspektiver på emnet sorg.
Vi har listet dem op efter tabsomstændigheder. Skriv gerne, hvis I kender til flere gode fortællinger eller podcasts til info@sorgogsavn.dk
Håber det kan hjælpe og oplyse jer.
”Marianne blev mor - uden at have et barn at give sin kærlighed til” (sep. 2017)
I podcasten sætter Marianne ikke bare ord på sorgen over at miste et barn. Hun beskriver også den overvældende og magtesløse følelse det er at blive mor til et, for hende selv og omverdenen, usynligt barn, som det ikke er muligt at give kærlighed til. Lyt med her.
"At blive far, miste sit barn og blive ufrivilligt barnløs" (2019)
Hør Sørens fortælling om at blive far til en lille pige, hvis lille hjerte stoppede med at slå, inden hun nåede at komme til verden, om dagene efter og om de tanker og følelser, som følger med sorgen. Dette er tredje episode af podcasten “Barnløs” med vært Abelone Tholstrup Stein og gæst Søren Surlykke Fink. Lyt med her.
“Nu flyver Anton” (maj 2014)
Hvert år brister drømmen for mere end 200 forældrepar i Danmark. Lykkelige omstændigheder bliver til ulykkelige, når børn dør umiddelbart før terminen. Det her er historien om Anton, der aldrig fik et liv udenfor sin mors mave. En historie om meningsløshed og alt det der kunne være blevet. Lyt med her.
"Jeg lever med døden"
Jeg lever med døden er en dagbog og podcast om at miste og den proces, der kommer efter. En ærlig & rå fortælling af (mig) Anne-Louise Bachmann. Jeg mistede min to årige søn i 2016, og efterfølgende har jeg dagligt skrevet dagbog. I dag udgiver jeg den i forskudt realtid her på hjemmesiden også tilrettelægger og producerer jeg “jeg lever med døden” podcast. Lyt med her.
“Always Andy’s mom” (sep. 2019)
In this first episode of Losing a Child: Always Andy’s Mom, Marcy interviews her husband Eric, and they discuss the death of their son, Andy, who died tragically in a car accident in August 2018. They discuss how they have been working to cope with their grief and help their family start the long journey back from devastating loss. They share their experiences while on this emotional rollercoaster. Eric and Marcy also offer feedback to others about what loved ones can do to support mourning families, and what things they should avoid. Eric is the host of the Paradocs Podcast where he interviews another doctor to talk about the US medical system. They discuss problems in medicine and the ways physicians work to solve them. Lyt med her.
”#36: Naja Marie Aidt”. Lyt til podcasten via Jyllandspostens ”Podbean” ( marts 2018)
Podcast med forfatter Naja Marie Aidt, der mister sin søn på kun 25 år. Han springer ud af et vindue på grund af en akut-psykose efter indtag af svampe. Lyt med her.
"Fik min mor en værdig død" (1:6) (2018-2020)
Peter Egevang genbesøger sin mors sidste dage, for at finde ud af hvordan hun i virkeligheden havde det. Peter Egevang har på fornemmelsen, at hans mor ikke forlod denne verden på en god måde. Han beslutter derfor at undersøge morens sidste dage. Hvad sker der, når svarene rører ved følelser, der har været godt gemt siden morens død?
"Fik min mor en værdig død" er en fortælling i seks afsnit, der handler om den sidste tid. Lyt med her.
#3: Sorgen over at miste forældre
Hvad gør det ved os, når vi mister forældre? Vi har Søren og Frederik i studiet, som fortæller ærligt og smukt om deres tab og oplevelserne, som har fulgt med. Vi snakker om, hvordan de forskellige faser af sorgen føles, hvad man kan gøre for at bevare mindet om den forælder, man har mistet, og hvorfor sorgen også åbner op for nye perspektiver på livet, som man ikke før var opmærksom på. Lyt med her.
”Kejser: Når sorgen tager magten” (nov. 2017)
De fleste kender følelsen af overvældende sorg ved tabet af en kær. Men hvis man ikke i tide får bearbejdet sorgen, kan den tage magten over en. Det skete for dagens gæst forfatteren Katrine Engberg.
P1-vært Esben Kjær, som selv har mistet sin søn, mener at tab og sorg er et unødvendigt tabu, som tvinger de efterladte til at glemme deres afdøde. Sammen med sine gæster fokuserer Anne Kejser på, hvordan pårørende og venner kan blive bedre til at bearbejde efterladtes sorg. Lyt med her.
”Tværs – Du er ikke alene” (nov. 2017)
Pauline føler sig knust efter at have sagt farvel til sin mor, der døde af lungekræft. Paulines mor døde for to måneder siden efter en lungeoperation, hun har kontaktet Tværs, fordi at hun er knust af sorg. Hun føler sig helt alene i verden. Hun har ikke kontakt med sin far, hun har ingen søskende.Ingen bedsteforældre. Ingen fætre. Ingen kusiner. Ingen kæreste.. Pauline har virkelig ikke lyst til at indse, at hendes mor er død. Pauline liv er gået i stå, og hun ved slet ikke, hvordan hun skal få det igang igen.
Pauline får råd af sangerinden Kaya Brüel, og direktør fra børn og unge& sorg, Preben Engelbrekt. Lyt med her.
”Da far døde og uret løb løbsk 1:2” (okt. 2017)
Videnskabsjournalisten har en mærkelig oplevelse og er nu i tvivl, om der findes mere mellem himmel og jord. Da videnskabsjournalisten, Jonas Damstrup Fried, ser sin far dø på stue 4 på Svendborg Sygehus, sker der noget besynderligt. Få minutter efter faderens død, begynder uret over hospitalssengen at løbe løbsk.
I denne feature undersøger han, om der er findes en teknisk forklaring på urets opførsel, eller om der virkelig er mere mellem himmel og jord. Lyt med her.
”Når mor skal dø” (sep. 2014)
Kan man skrue ned for smerten uden at skrue ned for kærligheden? Da forfatteren Sissel-Jo Gazans barndomsveninde Marie mister sin mor, sætter det store tanker i gang hos forfatteren. En dag skal hun selv miste sin mor, og alene tanken er uudholdelig. I forsøg på at forberede sig på den fremtidige smerte, går Sissel-Jo helt tæt på Maries sorg, og bliver pludselig i tvivl. For kan man overhovedet forberede sig på døden, så tabet kommer til at gøre mindre ondt?
Kan man skrue ned for smerten, uden at skrue ned for kærligheden? Og kan man nogensinde blive klar til at miste sin mor?
En ting komme til at stå klart: Der skal en stærk datter til, når en stærk mor dør. Lyt med her.
"Kan Ole og jeg slippe sorgen - en fortælling om at miste den, man elsker" (2020)
Podcastserien følger vennerne Lea og Ole, der står to forskellige steder i livet – men begge midt i hjertesorg. 80-årige Ole sørger over tabet af sin kone, som han dagligt maler portrætter og modellerer figurer af, mens 30-årige Lea sørger over bruddet med ekskæresten, som hun gør alt for at glemme. Selvom situationerne og generationerne er forskellige, har de det til fælles, at ingen af dem er kommet sig over deres tab. Podcasten undersøger, hvordan hjertesorg ser ud forskellige steder i livet, og hvad man kan stille op med den. Lyt med her.
“Williams død 1:3 - Chokket” (Sep. 2019)
“Han hænger her. Han er helt kold”. Med de ord får Rasmus at vide, at hans storebror William har hængt sig. Det er deres far, Niels, der finder ham, og han skriger ordene i telefonen til Rasmus. Lyt med her. William Worsøe er også den ven, som Lukas Graham synger om/til i sangen “Here”.
”Selvmordstanker med Mikkel Frey Damgaard” (maj 2017)
Da Mikkel Damgaard var 8 år gammel begik hans far selvmord, og han er nu bange for, om selvmordstendenser kan gå i arv. At han har arvet sin fars selvmord. Men kan man det? Kan man arve et selvmord? Det vil Mikkel have svar på i den her serie. Lyt med her.
“Jeg plejede at tro på forevigt” med værterne Pernille Strøm Øster (mistet lillebror) og Julie Schelhart (mistet mor):
Podcastserien ‘Jeg plejede at tro på for evigt’ baserer sig på fortællinger om det at miste og savne, om sorg og minderitualer. Det er en række af rørende, svære men også smukke historier fortalt af mennesker, der har mistet en tæt på. Sorgen og døden bliver ikke et punktum, men et afsæt for at nedbryde tabuet omkring død, tab og det at mindes. Lyt med her.
Hjerte Smerte #8: Sorgterapi i krop, sind og sjæl (2019)
I dette 8. afsnit af Hjerte Smerte er der besøg af sorgterapeut Ditte Clemen. Ditte har selv oplevet stor sorg i sit liv, da hun som barn mistede sin far. Nu bruger hun sin erfaring, når hun holder sorggrupper for voksne. I afsnittet tales der om ikke at være klar til at tage imod hjælp, når man mister som barn, og om at tage sorgen med sig op i voksenlivet som en stor klump, man bærer rundt på. Vi kommer også ind på hekse og spiritualitet og om at åbne sine sanser - og komme i kontakt med den urkraft, som sorgen er. For nogle kan det nemlig være nødvendigt at arbejde med sorgen både i hovedet, i kroppen og i sjælen. Lyt med her.
“Farvel for evigt”
Podcast-dokumentaren 'Farvel for evigt' handler om at miste, sorg, ensomhed og troen på at alt bliver godt igen. For nogle gange kan livet tage os i en helt anden retning, end den vi regnede med. Matilde er podcastens hovedperson, og det er hendes historie, du skal høre. Lyt med her.
Brinkmanns Briks - Sorgen ændrer dig for altid (2020)
"Vi mister og sådan er livet og døden forbundet. Jeg (Svend Brinkmann) har forsket i, hvordan vi forholder os til sorgen, fordi jeg oplevede en berøringsangst, manglende viden og alt for mange velmenende gode råd. I dette program spørger jeg ind til sorgen med forfatter Puk Qvortrup, der mistede sin mand under et halvmaraton, mens hun var gravid med deres andet barn" Lyt med her.
Mandfolk.nu - Kriser
Otte mænd fortæller om deres kampe med alkoholmisbrug, ensomhed og utroskab, sorg, savn, sygdom, hjemløshed og fødselsdepression. Da livskrisen rammer dem, og det liv, de kendte til, forsvinder, gør de noget, mænd sjældent gør. De taler med nogen om deres problemer, og de forsøger at skabe en ny identitet som mennesker, mænd og fædre. Lyt med her.
Du bliver gammel og du skal dø - tal om det (nov. 2019)
Før eller siden skal vi alle dø. Og når vi nu ved dét med sikkerhed, så er det forbavsende lidt, vi taler om døden med hinanden og især med de ældre, vi er tæt på. Hvorfor denne berøringsangst? Det er emnet i Manus manege denne uge, hvor ugens gæster i alle aldre mener, at det vil gavne både unge og gamle, hvis vi bliver bedre til at tale om døden og det at blive gammel. Lyt med her.
Men du er her stadig 1:3 (okt. 2018)
Vi reagerer direkte unaturligt på mødet med fortvivlede mennesker, der har mistet, mener Lotte Heise. Vi lægger afstand, vælger et andet fortov eller et andet emne, når nogen kommer imod os med deres sorg. Hvorfor kan vi ikke bare lytte og leve med? Lotte Heise har samlet en række stærke personlige fortællinger fra børn og voksne, der har mistet. Dette afsnit handler om en sorg, som de fleste af os vil erfare en dag. Sorgen over at miste en ven, en partner, en bror eller søster. Lyt med her.
Men du er her stadig (2:3) (okt 2018)
Børn tror på mirakler, og hvis de mister en far eller mor vil de længe gå med tanken om at ses igen. Det er starten på et livslangt savn. Men vi danskere reagerer direkte unaturligt på mødet med mennesker i sorg, synes Lotte Heise. Hvorfor kan vi ikke bare lytte og leve med? Lotte Heise har samlet en række stærke personlige fortællinger fra børn og voksne, der har mistet. Dette afsnit handler om at miste en forælder. Om at blive efterladt alt for tidligt. Lyt med her.
Men du er her stadig (3:3) (okt 2018)
Kan man tale om en sorg så stor, at der ikke findes ord? Vi danskere reagerer direkte unaturligt på mødet med fortvivlede mennesker, der har mistet, mener Lotte Heise. Vi lægger afstand, vælger et andet fortov eller et andet emne, når nogen kommer imod os med deres sorg. En dag fanges hun af nogle ord på flappen af en taske 'Al sorg kan bæres, hvis det gøres til en fortælling'. Sikken et stærkt budskab. Måske kan vi ikke fjerne smerten, men vi kan høre på den, så den bliver til en fortælling. Dette afsnit handler om at bære det ubærlige. Om at begrave sit eget barn. Lyt med her.
Kejser: hvordan lever vi med de døde? (okt. 2018)
Der sættes fokus på hvordan vi tackler sorg og tab, og hvordan vi lever med de døde. Det er barske historier der tales om, men det er også rørende og livsbekræftende fortællinger om at fejre livet på trods af døden. Lyt med her.
#29: Mai-britt Guldin (feb. 2018)
Mai-britt Guldin er sorgpsykolog og taler her om, hvordan sorg er et livsvilkår, og at sorg ikke kun behøves være negativ. Lyt med her.
Forskning i sorg (nov. 2017)
Svend Brinkmanns farfar døde da han var blot 6 år gammel, og han oplevede for første gang sorgen over at have mistet en nærtstående. Som voksen forsker Svend Brinkmann selv i sorg og diskutere i dette program sorgforsker og psykolog Mai-Britt Guldin om, hvad sorg betyder for folkesundheden, hvad sorg er og hvad vi stiller op med den. Lyt med her.
Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.