Vil jeg nogensinde kunne smile og grine igen?

Når sorgen gør allermest ondt, er det svært at forestille sig, at livet vil gå videre, og at man en dag vil kunne smile og grine igen. Verden bryder sammen og bliver mørk, og det er så svært at forestille sig, at det nogensinde vil lysne igen. Men det gør det … dog med en anden bevidsthed om livet.

Vi ved godt, at den allerværste sorg vil fortage sig med tiden, men at den vil mildnes og blive til gode minder om afdøde er meget svært at forestille sig, og det er heller ikke for alle at det sker.

For nogle vil det altid gøre ondt at mindes den, man elsker, og man vil føle, at der aldrig vil komme en erstatning for afdøde. Mange vil opleve kontinuerlig gensorg gennem livet, og for mange vil det gøre sig gældende specielt på mærkedage og til store begivenheder, hvor afdøde vil mangle. Sorgen bliver for mange en livsledsager.
Dog tror vi på, at alt efter hvilket tab man har lidt, og hvem man er som person, at man igen kan finde glæde og kærlighed, til trods for, at man ikke kan erstatte den, man har mistet.

Tanker, der kan hjælpe dig lidt på vej

Det gør en stor forskel for det enkelte menneske, om det lykkes at finde livsglæde og livskvalitet igen. Når man mister en nærtstående, har man alt for pludseligt fået et helt nyt livsvilkår, en ny grundtone i livet, som man skal lære at kende og håndtere.

Det kan evt. hjælpe, hvis man ser sorgen og smerten som den kærlighed, man også følte for afdøde da han/hun var i live. Man må forsøge at gøre sorgen til en del af sig selv og sin nye identitet samt acceptere, at smerten også er en del af livet. Det kan lyde hårdt - og det er det, men jeg synes også, det er smukt. Psykolog Mai-britt Guldin beskriver det sådan her: ”Hvis vi accepterer, at der kommer tidspunkter i livet præget af psykisk smerte, så flytter vi fokus fra at få smerten til at forsvinde til at lære at leve med den”. Vi skal turde se ind i en ny fremtid, som rummer en forandret hverdag. En hverdag, hvor sorgen nogle dage vil fylde meget, mens der andre dage er plads til smil og grin.

”Sorgen og savnet er kærligheden, man bærer med sig”

Hvis du på ingen måde føler, at ovenstående vil kunne ske for dig, vil vi råde dig til at kontakte en af patientforeningerne, der har målrettet viden og tilbud om netop jeres tabsomstændighed. Læs her mere om de forskellige patientforeninger.

Kilder til teksten:
Guldin, Mai-Britt (2016). Tab og Sorg. København. Hans Reizels Forlag

Stroebe, W., & Schut, H. (2001). Risk Factors in Bereavement Outcome: A Methodological and Empirical Review. In Handbook of Bereavement Research: Consequences, Coping, and Care, Washington, DC: American Psychological Association.
Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu