Hvad hjælper andre i sorg?
Vi vil her beskrive andres erfaringer om, hvad der har hjulpet dem i deres sorgproces. Disse personlige historier og ideer beskriver, hvad de synes hjalp dem til at komme en smule lettere gennem sorgen. Men husk at der er ingen rigtig vej at gå for at lette smerten, men disse beskrivelser kan måske hjælpe dig med at finde din vej.
Samtidig er det godt at have et fokus på, at acceptere at sorg er smertefuld og langvarig, hvilket der burde tales mere om, så de urealistiske forventninger til hvor hurtigt sorg burde være "overstået" kan nedsættes.
Eksempler på, hvad der har hjulpet andre i deres sorg?
1.
En ide, som flere har nævnt, er at afsætte tid til at mindes hver dag. Det kunne fx være 15 min., hvor du finder et stille sted, hvor du bare er dig selv og giver dig selv lov til at sørge. Beslut dig for at fokusere tankerne om den person, du har mistet, og giv dig selv lov til at græde. Dette betyder ikke, at du kun skal sørge 15 min. om dagen, men det giver dig mulighed for at få tid til at være alene med din sorg. Vær ikke bange for at lade følelserne komme op til overfladen, det kan hjælpe meget at få grædt.
2.
En person fortæller, hvordan det hjalp ham at skrive brev til sin afdøde bror. Han synes, at det hårdeste var at give sig selv lov til at sørge, da han følte sig alt for sårbar, men at skrive breve hjalp ham til at håndtere sorgen og savnet. I brevene holdt han sin bror opdateret om alt, hvad der foregik - både med broderens familie og om hans egne oplevelser. Det kunne til tider føles fjollet og meget ensidigt, men tanken om, at den afdøde bror rent faktisk læste med var en rar tanke.
3.
TV-serie-maraton er en måde for nogle at tage en pause fra sorgen. TV-serie-maraton betyder, at du forskanser dig foran skærmen og ser en masse afsnit af din yndlingsserie på fx netflix.
En person fortæller, at det føltes rart at fortabe sig i andres menneskers historier og derved komme lidt på afstand af sin egen livssituation og sorg.
4.
Andre nævner, hvordan det hjælper dem at huske på alt det, der ikke gør dem kede af det. I stedet kan man prøve at frembringe de gode og sjove minder, man har med afdøde. En person fortæller fx, at på årsdagen for sin fars død, købte de den is, han elskede rigtig meget. Det var et godt minde, da han ville have elsket det. Det kunne også være at høre afdødes yndlingsmusik eller se hans yndlingsfilm.
5.
En person nævner, hvordan det hjælper hende at se igennem gamle billeder, e-mails, breve eller andet, hun har delt med afdøde. Hun tager også til kirkegården og taler med afdøde, spiser den mad, som hun ved, afdøde elskede, hvilket alt sammen får hende til at føle sig tættere på afdøde.
6.
Find evt. en ny hobby som fylder dig med glæde. En person fortæller, hvordan hun er begyndt at interessere sig for havearbejde. Hun elsker at plante blomster, at se dem gro og få liv. Hun er også begyndt at løbetræne dagligt, da adrenalinen og endorfinerne ved løb får hende til at føle sig positiv omkring sig selv, og samtidig får det hende også ud af huset hver dag.
7.
En anden ide kan være at iklæde sig noget af afdødes tøj eller smykker. En person fortæller, hvordan hun har mistet sin mor til kræft, og hvordan det at bære hendes smykker får hende til at føle sig tættere på sin mor. Hun fik af sin mors sølvsmykker lavet et smykke, hvor der indeni kunne være lidt af morens aske. Hun ved, at nogle væmmes, men hun kan godt lide tanken om altid at have sin mor tæt.
8.
En person beskriver, hvordan det hjælper at ære den afdøde via poesi. Hun forsøger at få hendes følelser og tanker ned på papir og prøver derfra gennem ordene at finde en måde at ære den afdøde på.
9.
Mange føler lindring ved at spille musik, nogle spiller mere glad musik, da det kan løfte ens humør, andre spiller musik, som minder dem om afdøde, eller som afdøde selv elskede. Det sidste giver mere triste følelser, men det kan være godt, hvis man trænger til en god grædetur. En person fortæller: Jeg lavede en playliste med min mors favoritmusik, som jeg lytter meget til. Min mor hørte altid musik og derfor giver det mig gode minder om min barndom. Se eventuelt forslag til musik om sorg og savn under
anbefalinger af sange.10.
Vær opmærksom på ikke at være hård ved dig selv, fordi du sørger. Specielt i det første år er der mange mærkedage og ting, der kan udløse følelser. Din krop og underbevidsthed husker mere, end du gør, så der kan også komme reaktioner, som du i første omgang ikke forstår, men lad følelserne komme i stedet for at gemme dem væk.
11.
En anden person fortæller om, hvordan det for hende hjalp at ændre kostvaner. Hun fortæller, at når hun er i sorg, er det svært at styre det indre, og derfor føles det godt at kunne styre det ydre.
12.
Skriv historier, der er fyldt med detaljer om den afdøde. At skrive små historier om minder hjalp en person igennem den sværeste tid efter dødsfaldet. Når hun følte sig særligt stresset skrev hun en lille historie om et særligt minde.
13.
Sport kan hjælpe nogle. Flere beskriver, at de bruger sport at rydde op i tankerne eller give hovedet en pause. Samtidig hjælper sporten dem til at blive trætte i kroppen, der gør, at de bedre kan sove. For andre er det også en måde at få aggressioner ud på - fx ved at slå ekstra hårdt i boksebolden.
14.
En person beskriver, hvordan det har hjulpet ham at begynde at gå ture i naturen. Han bemærkede, hvordan det at være opmærksom på små ting i naturen hjalp til at håndtere alle de mørke tanker. Han tænker på sin far, hver gang han ser en fugl, en blomst eller solnedgangen og tænker, at det er hans far, der sender de smukke syn mod ham.
15.
Et andet godt råd er: Prøv at ære den afdøde ved at leve dit liv på den måde, som afdøde ville ønske, at du levede det. Afdøde vil helst sikkert mene, at du skulle leve livet til fulde og få en masse gode oplevelser. Så når savnet kommer, så prøv at tænke på, hvad afdøde ville have ønsket for dig!
16.
En ide kan også være at holde en fest, en hyggedag eller en form for tradition på dødsdagen eller afdødes fødselsdag. Nogle, der mister børn, holder middag eller fest på afdødes fødselsdag for afdødes venner og familie, mens andre samles og bringer en skål ved gravstedet.
17.
Hvis du har mistet et spædbarn, kan der også være gode ideer at hente via dette link,
Spædbarnsdød. Flere af ideerne kan også bruges ved andre dødsfald.
18.
For nogle har det været rart at have et fysisk minde fra afdøde. En mulighed for dette er at klippe en hårtot af afdøde, som gemmes i en mindeæske eller i en lille plastlomme til brug i et fotoalbum.
19.
Flere har beskrevet hvordan det at give sorgen plads og acceptere, at den vil fylde i en rum til, har hjulpet dem til også at nyde de “gode” dage. Nogle beskriver, hvordan sorgen kommer i bølger af dårlige- og mindre dårlige dage, som over tiden bliver til ok gode dage. dvs. det kan hjælpe for nogle at acceptere, at det lige nu virkelig ér mega svært, og det er ok og forståeligt, når man har mistet en nærtstående.
20.
I løbet af de sidste par år er det blevet mere almindeligt at sørge online. Cybersociolog Stine Gotved drager paralleller mellem det at sende hilsner til afdøde online og det at lægge blomster på ulykkestedet eller gravstedet. Mindesider giver venner og familie en mulighed for at udtrykke følelser og takke og ære afdøde på en let tilgængelig måde, forklarer Michael Hviid Jacobsen, der er professor i sociologi ved Aalborg Universitet, og som har fulgt mindesidernes udvikling. Nogle opretter deres egne personlige mindesider, men hvis man ikke har lyst eller mulighed for dette, kan man bruge sitet mindet.dk: link:
Mindet.dk – for dem vi har fået, elsket og mistet.
21.
Måske det også kan give jer inspiration, når I ser denne lille video med små fortællinger om, hvordan andres mindes deres afdøde. Tryk
her.