Sorggrupper

Mange sørgende føler, at de mødes af en mur af tavshed fra deres nærmeste, hvilket kan føre til en voldsom følelse af ensomhed. Det kan for nogle lindre at dele sine følelser og tanker med andre, spejle sig i andres oplevelser, finde genkendelse - og via andres erfaringer finde genkendelse og derfor føle sig som en del af et fællesskab, hvilket tilsammen kan lindre i den nye forandrede hverdag og mindske ensomhedsfølelsen. Dette fællesskab kan netop opnås via en sorggruppe, som vi nedenfor henviser til inden for specifikke tabsomstændigheder eller alder på den sørgende.

Hvad er en sorggruppe?

Nogle sorggrupper har udviklet sig gennem mange år og er blevet til en professionel organisation med professionelt lederskab, mens andre kun eksisterer for de medlemmer, der starter den og derefter lukker ned. Der er stor forskel på sorggrupper, og på hvorvidt de fungerer med fagprofessionelle gruppestartere, uddannet frivillige gruppestartere, eller de er enheder uden uddannede gruppestartere.    

Sorggrupper er karakteriseret ved at bestå af en synlig gruppestarter, regelmæssige møder og et fokus på at dele smertelige følelser, problemer og nye tilgange til de udfordringer, som deltagerne har tilfælles.

Hvorfor deltage i en sorggruppe?

Studier (Videka-Sherman, 1990) har vist, at mennesker, der deltager i sorggrupper, deltager for at være sammen med andre, der deler den samme smertelige livsbegivenhed og for at lære, hvordan andre håndterer deres sorg.

Efter et forløb i en sorggruppe kan de sørgende berette om, hvordan de via sorggruppen fik et frikvarter fra hverdagen og et frirum til at være sig selv, hvad enten de havde brug for at grine eller græde. Andre sørgende fortæller, at de ikke behøves ”tage sig sammen”, at de bliver accepteret og forstået, når de i sorggruppen fortæller deres historie til andre ligesindede. Andre studier (Videka-Sherman & Lieberman, 1985) rapporterer, at deltagere af sorggrupper efterfølgende beretter, at deltagelsen har gjort dem mere frie i forhold til at udtrykke deres følelser, få mere kontrol over deres liv, givet mere selvtillid, blevet gladere og føler sig mere forbundet med andre.

Sorggrupper til jer, der har mistet børn

Ved sorg og tab af spædbørn

Forældre & Sorg arbejder for at rådgive og støtte forældre, der har mistet et spædbarn – enten under graviditeten, i forbindelse med fødslen eller inden for de første leveår.

At være med i en sorggruppe giver mulighed for at dele tanker og erfaringer med forældre, der står i en lignende situation. En forudsætning for at deltage i en sorggruppe er derfor, at man er parat til at kunne rumme andres historier og reaktioner – også når disse adskiller sig fra egne erfaringer med at have mistet. Sorggrupperne består af 2-4 par og/eller enlige forældre. Deltagerne mødes cirka 4 gange med 14 dages mellemrum på skift i hinandens hjem. To af foreningens frivillige medarbejdere deltager i møderne og hjælper med at sætte rammerne for kommunikationen i gruppen. 

 

Gruppeforløb i Randers

Der startes løbende nye gruppeforløb op for forældre der har mistet et barn enten før eller under fødslen. Er du interesseret i at deltage i en gruppe eller blot blevet nysgerrig og gerne vil høre mere, er du altid velkommen til at kontakte daglig leder, Majbritt Bargsteen, på 29 45 17 44 eller majbritt@selvhjaelpranders.dk

 

Sorg og liv er et non-profit og fuldstændigt frivilligt initiativ, der har til formål at støtte familier efter tabet af et eller flere børn. Vi byder alle velkomne, uanset uge i graviditeten eller alder på det fødte barn – uanset omstændigheder, tro, etnicitet eller andre tilhørsforhold.

Da initiativet er baseret på udelukkende frivillige kræfter, kan vi desværre ikke tilbyde øjeblikkelig respons, men vi vil altid vende tilbage til dem som kontakter os. Læs mere her, Sorgogliv.dk

Ved sorg og tab af lidt større børn

Landsforeningen mistet barn faciliterer sorggrupper og samtaler med forældre, der har mistet et barn på over 1 år. Der er to måder at etablere og drive en gruppe på. Den ene er, at der etableres en gruppe med et fast antal medlemmer, der normalt ”kører” fra start til slut uden optagelse af nye medlemmer. Den anden måde er, at der sker løbende udskiftning.

Såfremt der i det første tilfælde, alligevel bliver tale om at optage et nyt medlem i gruppen, skal der være fuld enighed hos alle forældrene og kontaktpersonen. I det andet tilfælde er deltagerne i selvhjælpsgruppen orienteret på forhånd om, at der kommer nye medlemmer i gruppen.



Sorggruppe til voksne efterladte

Danmarks sundhedsportal faciliterer gruppeforløb for voksne, som har mistet en pårørende. Mange efterladte oplever, at andre ikke ved, hvordan de har det, hvis de ikke selv har prøvet at miste. Derfor kan det være en lindring og trøst at tale med andre, som har erfaring af tab i nær erindring. Gruppen varetages af Sundhedskonsulenterne Ellis Heine og sognepræst Lone Balle Olesen. Tilbuddet kræver henvisning og gruppen mødes hver anden tirsdag kl. 9.30-11.00 på Sundheds- og Frivillighedscenteret, Hovedgaden 46, 4652 Hårlev.

Kristne Sorggruppe til voksne efterladte

Folkekirkens sorggrupper giver den efterladte mulighed for at bearbejde sin sorg og finde støtte og livsmod i den svære tid efter tabet. I sorggruppen kan man møde andre i samme situation og dele de oplevelser, der kan være svære at dele med ens nærmeste.

Sorggruppe til ældre efterladte

Ældresagen

Det er en stor sorg at miste en ægtefælle, pårørende eller måske et barn. Den efterfølgende ensomhed kan gøre livet endnu sværere. Det kan også være svært at finde mennesker i ens omgangskreds, som kan rumme den smerte, tabet og sorgen indebærer. Ligesom man ikke vil belaste sine børn med sin sorg. Læs mere om ældresagens sorg-og livsmodgrupper her.

Sorggrupper til jer, der har mistet til selvmord

Hos NEFOS kan du blive deltager i et gruppesamtaleforløb, hvor gruppen bliver sammensat ud fra en ide om, at pårørende, der har været udsat for sammenlignelige selvmordshandlinger hos personer i deres netværk, kan finde støtte og få anvendelige redskaber og dermed afklaring til at komme videre i tilværelsen. Ofte vil den enkelte føle sig alene og isoleret i sin sorg, hvor det at møde andre med samme problemstillinger kan være det, der giver lindring og inspiration til brugbare mestringsstrategier.

Sorggrupper til jer, der har mistet til kræft

Kræftens Bekæmpelse

Når et familiemedlem bliver alvorligt syg af kræft eller dør, kan du få behov for at møde ligestillede. Hos Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger landet over kan du møde op og tale med en rådgiver, deltage i en samtalegruppe, i foredrag, i kreative eller fysiske aktiviteter og meget mere.

Sorggrupper til studerende

I Studerende og Sorgs sorggrupper kan studerende møde andre studerende i sorg. Det er et sted, hvor  skæbnefællesskabet og ikke behovet for behandling, der bringer os sammen.

Sorggrupper til alle aldersgrupper

Sorgvejviser.dk har i samarbejde med det nationale sorgcenter kortlagt alle støtte-, hjælpe- og behandlingstilbud på sorgområdet i Danmark til alle aldersgrupper.

Sorg og Savn på Facebook, hvor jeg ønsker at skabe et forum, hvor du kan mindes dine kære eller sende hilsen til dem, du skal forlade. Jeg ved, at sorg er smertefuldt og ensomt, så jeg ønsker at give dig mulighed for at dele dine følelser og tanker med andre, der kender følelsen af at have mistet og sige farvel.

Kilder til denne tekst:

Corr, Charles A., & Balk, David E. (2004) Handbook of adolescent death and bereavement. Springer Publishing Company

Kontakt

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer i forhold til indholdet på Sorgogsavn.dk.

Kontakt
Informationer
Copyright © 1996-2019 Company Co. All rights reserved

Støtte til alle aspekter af sorg

Tilmeld dig Danmarks mest respektfulde nyhedsbrev om at være i sorg.
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me
arrow-circle-o-downcrossmenu